Comisia Europeana sustine transportul sustenabil

in Transport 2 July 2008 79 Views

Comisia Europeana (CE) a aprobat schema de ajutor a Frantei de intensificare a transportului navigabil pe fluvii si canale de pe continent, conform unui comunicat CE.

Comisia Europeana a dat unda verde schemei de ajutor franceze pentru transportul navigabil, care are un buget general de 16.5 milioane de euro. Proiectul incepe anul acesta si va dura pana in 2012.

Ajutorul dat de CE va fi alocat pentru masuri de mediu, modernizarea flotei si imbunatatirea sigurantei. De asemenea schema este facuta sa promoveze si sa reinvie curieratul pe cale navigabila si sa faciliteze investitiile in noi tehnologii de informare si comunicare. Imbunatatind caracteristicile tehnice ale vaselor vor fi reduse consumul de energie si nivelul de poluare.

Noua schema propusa de autoritatile franceze este o continuare a schemei din perioada 2004-2007. O parte din ajutor este destinata modernizarii flotei dar si pentru imbunatatirea capacitatii de transportare a anumitor bunuri pentru a indeplini nevoile agentilor de transport si industriei, dar si pentru sporirea increderii pentru beneficiile aduse mediu.

Cale ferata pentru emisii reduse

De asemenea, Comisia Europeana si-a dat acordul pentru finantarea unei cai ferate pentru transportarea vehiculelor intre orasul Szeged din Ungaria si Wels din Austria. Constructia se va derula in perioada 2008-2011 iar guvernul ungar va finanta partial schema de ajutor care insumeaza 11,92 milioane de euro.

Pe calea ferata vor fi transportate TIR-uri dar si soferii acestora intre Szeged si Wels. Ajutorul este foarte important in promovarea folosirii acestei forme de transport pentru ca este mai putin poluant decat transportul pe autostrada.

Comisia considera ca obiectivul programului este in interesul Comunitatii Europene si ca ajutorul oferit se limiteaza la minimum cerut si acopera 30% din costul total.

Comentarii

comentarii