Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Compania Apele Române a neutralizat unda de poluare de pe râul Mureş, cauzată de Termocentrala Iernut

Echipe ale Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) au neutralizat unda de poluare de pe râul Mureş cauzată de Termocentrala Iernut astfel că, luni, în aval de salba de baraje absorbante, nu mai erau vizibile pete compacte de ulei şi nici irizaţii, informează instituţia într-un comunicat. 

De asemenea, Romgaz a anunțat că echipele sale, în colaborare cu autoritățile competente, au izolat
săptămâna trecută canalul de evacuare a apei uzate utilizată la centrala de la Iernut.

În intervalul 14 – 15 aprilie 2018, în vederea stopării şi neutralizării undei de poluare, a fost solicitat sprijinul Administraţiilor Bazinale de Apă – Crişuri, Banat, Jiu, Olt şi Someş-Tisa, pentru a aproviziona suplimentar echipele de intervenţie cu materiale şi baraje absorbante.

Astfel, sâmbătă, între orele 3:30 – 4:00, a fost finalizat barajul din rulouri absorbante în zona localităţii Teiuş, judeţul Alba, iar la ora 9:30 unda de poluare a trecut prin dreptul barajului, fiind blocată, izolată şi adunată o cantitate de circa 23-24% din emulsia uleioasă.

Între orele 12:00 – 12:30, împreună cu echipajul ISU, s-a finalizat instalarea barajului din rulouri absorbante, din localitatea Şibot, judeţul Alba, care a fost ancorat de cablul unui bac plutitor de 120 ml primit de la ABA Olt – SGA Sibiu.

ANAR menţionează că duminică, la ora 3:00, unda de poluare a trecut prin dreptul barajului din localitatea Şibot, iar după măsurătorile efectuate la ora 8:00 s-a constatat stoparea unei cantităţi de circa 30% din emulsia uleioasă.

La ora 8:00 s-a început montarea unei salbe de trei baraje din rulouri absorbante dublate cu estacade pe o lungime de 100 ml la circa 25 – 30 ml distanţă unul de celălalt în formă conică, primul baraj având o lăţime de 120 ml, al doilea de 100 ml şi al treilea de 80 ml în amonte de captarea de apă a termocentralei Mintia, judeţul Hunedoara, cu formaţiile de intervenţie de la SGA Hunedoara şi SGA Arad, cu sprijinul Formaţiei de Intervenţie de la ABA Crişuri.

Totodată, la ora 11:30 a fost ridicat barajul de la Teiuş, iar la ora 14:00 instalarea barajelor din zona Mintia a fost finalizată şi s-a pregătit intervenţia cu materiale, granule şi prafuri absorbante pe zonele de liniştire dintre cele trei baraje create.

Unda de poluare cu produse uleioase a fost neutralizată

ANAR precizează că în urma observaţiilor efectuate, luni, 16 aprilie 2018, între orele 06:00 – 08:00, s-a constatat faptul că în aval de această salbă de baraje absorbante nu mai sunt vizibile nici pete compacte de ulei şi nici măcar irizaţii, drept pentru care instituţia consideră că c.

Prin acţiunea ANAR a fost evitat efectul transfrontalier al poluării, râul Mureş fiind inclus în acordul bilateral România – Ungaria.

Pentru siguranţă, începând de luni, s-a început instalarea unei salbe de două baraje cu rulouri absorbante primite de la ABA Banat dublate cu estacade, în localitatea Căpruţa, comuna Bârzava, judeţ Arad, lângă Săvârşin, la circa 130 km de localitatea Mintia.

În judeţul Hunedoara, pentru stoparea poluării pe râul Mureş, în zona confluenţei râului Mureş cu râul Caian, au fost montate trei baraje din rulouri absorbante în completare, la barajul din tronsoane de estacade montat sâmbătă. Conducerea ABA Mureş a mobilizat toate structurile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de poluări accidentale.

Pe data de 13 aprilie 2018, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator (de tip MOL Turbine 32K si MOL Turbine 46K), pe râul Mureş, în aval la 100 metri de Termocentrala Iernut, judeţul Mureş. Cantitatea estimată este de circa o tonă.

Conform Fişelor de Produs ale centralei, uleiul de turbină nu conţine PCBs şi PCTs (bifenil policloruraţi şi trifenil policlorurat) și are un impact redus asupra mediului.

Poluarea cu ulei produsă pe râul Mureş s-a dispersat pe o lungime de circa 10 kilometri şi o lăţime de aproape 70-80 metri liniari, unde s-au semnalat pete de ulei discontinue. Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă.

spot_img

Ultimele știri