Compania Apple este criticata pentru ca nu publica rapoarte de CSR

in Business 14 January 2009 208 Views

Apple vrea sa-si convinga actionarii sa nu accepte rezolutia privind programul de responsabilitate sociala CSR, informeaza Green Biz. Decizia umbreste lansarea produselor verzi de saptamana trecuta, din cadrul show-ului Macworld.

Rezolutia CSR a fost propusa de grupul de mediu As You Sow si ar presupune publicarea unui raport detaliat de CSR pana in luna iulie a acestui an. Raportul ar trebui sa contina detalii privind emisiile de gaze cu efect de sera, produsele toxice si programul de reciclare. Raportul ar obliga compania sa defineasca conceput de sustenabilitate si aplicatia lui si sa includa o campanie de politici sustenabile.

Potrivit As You Sow, Apple are toate motivele sa publice un raport, avand in vedere ca mai mult de 2.700 de companii dintre care si concurentii principali, Dell, IBM siHP publica deja rapoarte de CSR.

"Apple a ramas in urma in ceea ce priveste raportarea sustenabilitatii, mai ale sprivind probleme cheie ca schimbarile climatice”, au declarat cei de la As You Sow.

Consiliul director al Apple, din care face parte si Al Gore, a recomandat insa actionarilor sa voteze impotriva adoptarii rezolutiei.

"Consiliul considera ca s-a tinut deja cont de propunere si ca un raport aditional nu ar adauga decat putina valoare, fiind o cheltuiala inutila”, a declarat compania Apple.

Rapoartele si declaratiile companiei privind activitatea din domeniul protectiei mediului sunt actualizate permanent pe site, inclusiv o pagina despre CSR.

Apple nu este pentru prima oara in vizorul raportarilor din partea ecologistilor. As You Sow a facut presiune asupra companiei si in mai 2007 pentru a dezvolta o strategie privind reciclarea computerelor vechi. Greenpeace a criticat Apple pentru ca nu a publicat informatii privind normele de chimicale toxice din produsele comercializate, si pentru care ulterior directorul Apple Steve Jobs si-a cerut scuze in public.

Saptamana trecuta, Apple a lansat laptopul MacBook Pro, considerat ca facand parte din “familia cea mai verde a laptopurilor”. Laptopul este din aluminiu reciclabil si nu contine nici mercur nici arsennic. De asemenea, este primul laptop al companiei care integreaza o baterie de litiu, a carei durata de viata este estimata la 5 ani si cel putin 1.000 de incarcari, de trei ori mai mult decat bateriile conventionale.
 

Comentarii

comentarii