Compania Chevron poate produce gaz lichefiat daca are grija de mediu

in Stiri 30 April 2009 123 Views

Compania Chevron a obtinut joi aprobarea din partea reglementatorului australian in domeniul mediului pentru a demara proiectul Gorgon gas, unde se va produce gaz lichefiat, insa cu anumite conditii ce tin de protectia mediului, informeaza Reuters.

Agentia pentru Protectia Mediului din Australia Vestica (EPA) a declarat ca se opune in continuare constructiei fabricii de gaz lichefiat Gorgon pe suprafata unei rezervatii naturale, dar ca proiectul ar putea fi acceptat sub anumite conditii. Recomandarile fac subiectul dezbaterii publice timp de doua saptamani, dupa care guvernul va decide daca va da unda verde companiei si conditiile pe care le va impune.

Gigantul petrolier american, in parteneriat cu Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, vrea sa creasca productia de la Gorgon la 15 milioane de tone pe an, dupa ce in 2007 a primit aprobarea de a o aduce la 10 milioane de tone pe an.

O aprobare din partea EPA ar scapa compania de una dintre cele mai mari probleme si i-ar inlesni decizia finala pentru o finantare a proiectului, estimat de guvernul Australiei de Vest la 35 miliarde de dolari.

Chevron, care detine 50% din proiectul Gorgon, vrea sa creasca productia de gaz lichefiat la 20 milioane de tone pe an. Compania a evitat in ultimii ani sa ia o decizie privind data la care va face o ultima investitie in Gorgon.

Ingrijorarile in legatura cu mediul tin de riscul de deteriorare a unei rezervatii naturale protejate de pe insula Barrow, zona in care centrala va prelucra circa un sfert din totalul resurselor de gaze ale Australiei.

Foto: Reuters
 

Comentarii

comentarii