Companiile din România pot recicla mobilier vechi și haine, donându-le copiilor din comunități sărace

in EcoLIFESTYLE 27 March 2017 383 Views

Organizațiile Let`s Do It, Romania! și Teach for Romania vor pune la dispoziția companiilor, instituțiilor și organizațiilor un serviciu de colectare de haine, încălțăminte, jucării, rechizite, mobilier și alte obiecte care pot fi refolosite. Acestea vor fi ulterior donate unor copii din comunități sărace, cu o rată mare a abandonului școlar.

colectare reciclare mobilier haine

Modul în care au ales să valorifice resursele vechi nu este întâmplător. Corina Puiu, CEO Teach for Romania, a explicat legătura demersului cu prevenirea abandonului școlar.

Sărăcia este una din cauzele principale care duce la abandon școlar. De multe ori, copiii renunță să meargă la școală pentru că nu au nici măcar cu ce să se încalțe iarna sau nu pot învăța pentru că le este frig sau foame. În ultimii 3 ani, am învățat că Teach poate aduce performanță în sistemul de educație prin profesori, învățători, dar și prin parteneriate sustenabile care să ne aducă mai aproape de împlinirea viziunii: Opțiuni de viață prin educație de calitate pentru fiecare copil din România.

Andrei Coșuleanu, Project Manager „Let`s Do It, Romania!”, a făcut un apel către companii:

Vrem să dezvoltăm un mecanism sustenabil, în 2 pași simpli: identificăm familiile sărace care sunt preocupate de educație și le susținem cu resurse preluate din comunități dezvoltate, fie că va fi vorba de haine și încălțăminte pentru copii sau mobilier pentru școli. Astfel, împreună cu Teach for Romania, susținem educația de 2 ori: ajutăm copiii să-și continue studiile și promovăm un comportament responsabil față de resurse. Așadar, invităm companiile să ni se alăture.

Cum a apărut proiectul de colectare de la companii

Ideea de a colecta și de a refolosi obiectele donate de companii sau de organizații s-a născut în 2013. Atunci, echipa „Let’s Do It, Romania!” a primit o donație de mobilier pentru sediu. De-a lungul timpului, au mai primit de la 10 companii peste 3800 de produse (scaune, mese, dulapuri, birouri, biblioteci, laptop-uri). O parte dintre acestea au fost donate către ONG-uri, biblioteci, grădinițe și școli. Așa a luat naștere ceea ce inițiatorii numesc centrul de minerit urban „Let’s Share & Care!”.

Acțiunile de colectare au continuat și în 2014. La finalul anului, a fost lansat proiectul Biblioteca Colorată din Constanța, care a constat în mobilarea unui spațiu dintr-un mall.  În prezent, centrul dispune de o suprafață de 275 metri pătrați, care sunt folosiți pentru colectarea, sortarea și repararea resurselor.

În 2016, echipa a început să colecteze și haine. În cadrul unui proiect intitulat „Let’s Givemas!”, au strâns 100 de saci cu haine, jucării și rechizite de la 9 companii și persoane individuale. Acestea au fost apoi donate copiilor din comunități sărace.

În anul 2017, și-au propus să strângă haine, încălțăminte, rechizite, jucării și alte obiecte, pe care apoi să le ofere către peste 2000 de beneficiari. În plus, în luna aprilie, vor crea și un program dedicat ONG-urilor și grupurilor de inițiativă.

Cei interesați să contribuie o pot face în perioada 27 martie-12 aprilie, contactându-i pe organizatori la adresele de e-mail: anca.banita@letsdoitromania.ro/ florina.mirica@letsdoitromania.ro sau la numerele de telefon: 0724 229 678, respectiv 0762 264 872. Mai multe detalii despe proiect găsiți pe pagina de Facebook „Let`s Do It, Romania!”.

Comentarii

comentarii