Companii europene interesate in continuare de construirea reactoarelor 3 si 4

Compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda a starnit interesul si al altor companii europene, care ar vrea sa participe chiar si in conditiile in care Nuclearelectrica si-ar majora participatia.

’Exista companii europene care ar vrea sa participe la compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4, chiar si in actualele conditii in care Nuclearelectrica vrea participatia majoritara, daca unii investitori cu care se negociaza acum s-ar retrage’, a declarat marti, la o conferinta de presa franco-romana, directorul general al companiei, Teodor Chirica.

Pana in prezent, niciunul dintre cei sase participanti la companie- ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola, si RWE Power – nu a dat semnale ca ar vrea sa se retraga. Ei asteapta documentul oficial. Proiectul de Hotarare de Guvern prin care Nuclearelectrica solicita participatia majoritara se afla spre elaborare la Ministerul Economiei si Finantelor.

Unul dintre motivele pentru care se urmareste detinerea majoritatii in compania de proiect este faptul ca statul roman este cel care gestioneaza deseurile nucleare.

Costurile realizarii celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda sunt estimate la 2,3 miliarde de euro. Pentru fiecare reactor, durata investitiei este de 64 de luni, punerea in functiune fiind prevazuta pentru 2014, respectiv 2015. Fiecare dintre cele doua reactoare va avea o putere instalata de 720 MW. Unitatile vor livra o cantitate de energie de cate 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vanzare a electricitatii produse este estimat la 28,2-32,5 euro/MWh. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani.

In prezent, centrala nucleara de la Cernavoda functioneaza cu doua unitati nucleare. Primul reactor a fost pus in functiune in 1996, iar cel de-al doilea a atins puterea maxima in septembrie 2007, fiind inaugurat la inceputul lunii octombrie. Impreuna, reactoarele 1 si 2 produc 18 la suta din cantitatea totala de energie generata in Romania.

spot_img

Ultimele știri