Raport: Companiile farmaceutice polueaza mediul cu antibiotice

in Poluare 29 January 2018 503 Views

Majoritatea companiilor mari de farmaceutice polueaz─â mediul cu antibiotice, conform unui nou raport care analizeaz─â m─âsurile luate de industria farmaceutic─â pentru a gestiona pericolul rezisten╚Ťei antimicrobiene.

companii farmaceutice antibiotice

ONG-ul olandez Access to Medicine a intervievat 18 companii de farmaceutice pentru a afla mai multe despre gestionarea de╚Öeurilor de antibiotice. Niciuna dintre companii nu a dezv─âluit ce cantitate de de╚Öeuri de antibiotice ajunge ├«n mediu. Doar opt dintre ele au impus limite legate de cantit─â╚Ťile de de╚Öeuri care ajung ├«n apele uzate. O singur─â companie a dezv─âluit sursa furnizorilor.

Autorii raportului The Antimicrobial Resistant Benchmark subliniaz─â importan╚Ťa divulg─ârii nivelurilor de de╚Öeuri de antibiotice, pentru a permite oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleag─â mai bine rela╚Ťia ├«ntre antibiotice ╚Öi formarea de bacterii.

Rezisten╚Ťa antimicrobian─â, una dintre cele mai mari probleme globale de s─ân─âtate

Poluarea cu de╚Öeuri de antibiotice este un factor important ├«n fenomenul de rezisten╚Ť─â antimicrobian─â. Odat─â expuse la reziduuri, bacteriile din mediul ├«nconjur─âtor cap─ât─â rezisten╚Ť─â la antibiotice. ├Än consecin╚Ť─â, apar ÔÇ×superbacteriiÔÇŁ tolerante la antibiotice care pot provoca infec╚Ťii din ce ├«n ce mai greu de tratat.

Anul trecut, Bureau of Investigative Journalism au publicat un reportaj care dezv─âluia niveluri extrem de mari de antibiotice ╚Öi superbacterii ├«n apele uzate ale fabricilor de medicamente din ora╚Öul indian Hyderabad. Cantit─â╚Ťile de antibiotice g─âsite ├«n ape erau ├«ndeajuns de mari pentru a trata pacien╚Ťi.

O problem─â semnificativ─â ├«n gestionarea de╚Öeurilor vine de la companiile ter╚Ťe care fabric─â ╚Öi furnizeaz─â componente importante ale antibioticelor (ingrediente farmaceutice active). O singur─â companie mare ╚Öi-a divulgat produc─âtorii ter╚Ťi, o m─âsur─â care permite guvernelor ╚Öi oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â s─â evalueze impactul fiec─ârui produc─âtor asupra rezisten╚Ťei antimicrobiene.

ONG-ul Changing Markets, care a avut ├«n trecut campanii legate de de╚Öeurile farmaceutice, a atras aten╚Ťia asupra lipsei de transparen╚Ť─â a industriei.

ÔÇ×Companiile farmaceutice au o responsabilitate clar─â de a rezolva problema polu─ârii ├«n lan╚Ťurile lor de aprovizionare, ├«n special din cauza impactului considerabil asupra s─ân─ât─â╚Ťii umane al de╚Öeurilor netratate. Dup─â cum subliniaz─â ╚Öi raportul, exist─â o mare lips─â de transparen╚Ť─â legat─â de lan╚Ťurile de aprovizionare farmaceutice, ceea ce ├«nseamn─â c─â nu ╚Ötim unde sunt f─âcute medicamente noastre.ÔÇŁ

Green Report Shop ÔÇô Produse Eco
Companiile farmaceutice mari intervievate ├«n cadrul raportului sunt GSK, Johnson and Johnson, Merck & Co, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi, Shinogi. Companiile de medicamente generice intervievate sunt Aspen, Aurobindo, Cipla, Dr ReddyÔÇÖs, Fresenius Kabi, Lupin, Macleods, Mylan, Sun Pharma ╚Öi Teva.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii