Companiile aeriene europene solicit─â o scutire de la plata taxelor de mediu din cauza coronavirusului

in Poluare, Transport 30 March 2020 112 Views

Companiile aeriene europene afectate de criza generat─â de coronavirus au cerut o scutire de la impozitele de mediu – ├«ntr-o ac╚Ťiune prin care ├«╚Öi pun supravie╚Ťuirea imediat─â deasupra obiectivelor pe termen lung cu privire la emisii, potrivit Reuters.

Această cerinţă pentru scutirea de la plată a unor taxe imense subliniază schimbarea liniilor de luptă pentru mediu și pune o întrebare importantă pentru guvernele care injectează miliarde în economiile lor, afectate de criză: Ar trebui ca salvările de la faliment să fie puse înaintea obiectivelor climatice sau mai degrabă folosite pentru a le avansa?

Sectorul aerian a militat mereu ├«mpotriva taxelor ├«n Europa. Cu toate acestea, guvernele au impus noi taxe pentru a ├«ncetini cre╚Öterea traficului ╚Öi a emisiilor, ├«n timp ce Uniunea European─â inten╚Ťioneaz─â s─â ├«nceap─â impozitarea combustibilului.

“Aceast─â industrie va avea mai multe impozite, nu mai pu╚Ťin impozite ╚Öi cred c─â ╚Öti╚Ťi to╚Ťi”, le-a transmis ├«n aceast─â lun─â directorul general al transporturilor din UE, Henrik Hololei, CEO-urilor companiilor aeriene, ├«ntr-o ├«nt├ólnire la Bruxelles. ÔÇ×A╚Öadar, v─â pute╚Ťi r─âsf─â╚Ťa cu un studiu despre cum ar fi dac─â nu ar exista taxe – dar, din p─âcate, realitatea este mult mai aspr─â.ÔÇŁ

Peste câteva zile de la acea întâlnire, pandemia s-a agravat dramatic, obligând companiile aeriene să suspende majoritatea zborurilor, să concedieze mii de angajaţi și să caute ajutor guvernamental pentru a evita colapsul.

├Än afar─â de solicitarea de bani publici, companiile aeriene ├«ncearc─â s─â am├óne sau s─â renun╚Ťe la o schimbare a impozitelor ╚Öi taxelor europene.

ÔÇ×Dup─â criz─â, sper─âm c─â guvernele vor ├«n╚Ťelege c─â fragilitatea acestei industrii se datoreaz─â marjelor sc─âzute ╚Öi costurilor grele de capitalÔÇŁ, a declarat ╚Öeful Asocia╚Ťiei Interna╚Ťionale pentru Transportul Aerian (IATA).┬á“╚śi c─â nu este ├«n╚Ťelept din punct de vedere economic ╚Öi financiar cre╚Öterea impozit─ârii pe un sector care este fragil din punct de vedere structural ╚Öi slab din punct de vedere financiar”, a declarat reporterii Alexandre de Juniac.

Dar, ecologi┼čtii se tem c─â ac╚Ťiunile climatice ar putea pierde din av├ónt, a╚Öa cum s-a ├«nt├ómplat dup─â criza financiar─â din 2008. De asemenea, colapsul pre╚Ťului petrolului ac┼úioneaz─â descurajeaz─â folosirea biocombustibililor de avia╚Ťie, care sunt mai scumpi.

ÔÇ×Banii publici ar trebui s─â sprijine tehnologiile viitorului ╚Öi nu s─â consolideze gre╚Öelile trecutuluiÔÇŁ, a declarat Andrew Murphy, de la ONG-ul Transport & Environment.

Asocia┼úia dore╚Öte ca operatorii aerieni s─â fie obliga┼úi s─â foloseasc─â mai mult combustibil cu emisii reduse de carbon ╚Öi s─â pl─âteasc─â impozit pe v├ónz─ârile de kerosen ╚Öi bilete interna╚Ťionale, ├«n schimbul protec┼úiei din partea statelor.

ÔÇ×Companiile aeriene care solicit─â sprijin public ├«n perioadele proaste ar trebui s─â accepte c─â trebuie s─â ├«nceap─â s─â pl─âteasc─â impozite ├«n perioadele buneÔÇŁ, a spus el.

Criza generat─â de coronavirus poate duce la o sc─âdere a emisiilor din avia╚Ťie ╚Öi alte industrii. Unii exper╚Ťi spun c─â acest lucru ar putea diminua sprijinul public pentru ac╚Ťiuni climatice.

Emisiile din avia╚Ťie reprezint─â 2,5% din totalul emisiilor din lume, dar se preconizeaz─â c─â acestea se vor tripla p├ón─â ├«n 2050. ├Än conformitate cu un sistem sus╚Ťinut de ONU, industria inten╚Ťioneaz─â s─â foloseasc─â compens─âri de carbon pentru a contracara cre╚Öterea emisiilor dup─â 2020.

Companiile aeriene prinse ├«n criz─â r─âm├ón determinate s─â ob╚Ťin─â scutiri de taxe pe o lung─â perioad─â, inclusiv taxa de combustibil propus─â de Comisia European─â. Transportatorii europenii pl─âtesc 6 miliarde de euro ├«n impozite anuale.

Comentarii

comentarii