Companiile de combustibili fosili submineaz─â eforturile globale de combatere a crizei climatice

in Business, Schimb─âri Climatice 13 September 2019 50 Views

Marile companii de petrol și gaze naturale au investit 50 de miliarde de dolari în proiecte de combustibili fosili, subminând eforturile globale de combatere a crizei climatice, conform unui raport.

De la începutul anului trecut, companiile de combustibili fosili au cheltuit miliarde de dolari pentru planuri de a extrage petrol și gaze naturale din nisipuri bituminoase, zăcăminte subacvatice și regiunea Arctică.

Conform Carbon Tracker, cel pu╚Ťin 30% din investi╚Ťiile realizate de ExxonMobil, Chevron, Shell ╚Öi BP ├«n 2018 au fost dedicate proiectelor care nu sunt aliniate ╚Ťintelor climatice.

Studiul este primul de acest fel care s─â analizeze proiecte individuale, test├ónd dac─â sunt ├«n concordan╚Ť─â cu ╚Ťinta de 1.5 grade Celsius ├«nc─âlzire ╚Öi dac─â ar fi sustenabile din punct de vedere financiar ├«ntr-o lume cu emisii sc─âzute de carbon.

Niciuna dintre marile companii de petrol ╚Öi gaze naturale nu face investi╚Ťii care sunt ├«n concordan╚Ť─â cu ╚Ťintele climatice, risc├ónd s─â piard─â 2.2 trilioane de dolari p├ón─â ├«n 2030 dac─â guvernele vor lua m─âsuri mai stricte privind emisiile de carbon.

Anul trecut, Shell a anun╚Ťat c─â va cheltui 13 miliarde de dolari pe un proiect de gaze naturale ├«n Canada, iar ExxonMobil a aprobat o investi╚Ťie ├«n valoare de 2.6 miliarde de dolari pentru proiectul Aspen ├«n Canada.

Raportul contrazice declara╚Ťiile companiilor, care au declarat c─â sus╚Ťin Acordul de la Paris ╚Öi s-au angajat s─â investeasc─â ├«n proiecte de energie regenerabil─â.

Conform unui raport ONU, investi╚Ťiile globale ├«n proiecte de energie regenerabil─â din ultimul deceniu vor ajunge la aproximativ 2.6 trilioane de dolari p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui an.

Companiile petroliere sunt ├«ncurajate de guvernele lumii, care continu─â s─â acorde subven╚Ťii semnificative pentru combustibili fosili. La ├«nceputul acestui an, Comisia European─â avertiza c─â Uniunea European─â continu─â s─â ofere subven╚Ťii masive pentru combustibili fosili.

Comentarii

comentarii