Acord istoric: companiile de transport maritim își vor reduce emisiile de CO2

in Transport 23 April 2018 48 Views

Companiile de transport maritim vor reglementa emisiile de dioxid de carbon ale navelor și vor reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050, conform unui acord semnat la Londra.

Acordul a fost mediat de Organiza╚Ťia Maritim─â Interna╚Ťional─â ╚Öi oblig─â cele 170 de state membre s─â reduc─â la jum─âtate emisiile de gaze cu efect de ser─â p├ón─â ├«n 2050.

├Än prezent, majoritatea navelor sunt alimentate de combustibili fosili. Pentru a atinge obiectivele acordului, ele vor trebui s─â devin─â mai eficiente din punct de vedere energetic ╚Öi s─â foloseasc─â mai des energie mai curat─â, cum ar fi baterii electrice, energie solar─â ╚Öi eolian─â, sau, ├«n anumite situa╚Ťii, nave cu p├ónze. O variant─â controversat─â este folosirea energiei nucleare, care este deja utilizat─â pentru unele nave de r─âzboi.

Organiza╚Ťiile de mediu au atras aten╚Ťia c─â planul stabilit nu este destul de ambi╚Ťios, lu├ónd ├«n considerare caracterul urgent al schimb─ârilor climatice. Emisiile de la nave de transport ar trebui s─â fie reduse cu cel pu╚Ťin 70% p├ón─â ├«n 2050 pentru a respecta limita impus─â de Acordul de la Paris.

alecoair.ro

De╚Öi emisiile provenind de la transportul maritim contribuie cu doar 2% la emisiile globale de CO2, sunt o surs─â de ├«ngrijorare din cauza cre╚Öterii nevoii de transport ╚Öi a folosirii combustibililor fosili. Transportul maritim este utilizat pentru 80% din comer╚Ťul interna╚Ťional.

Emisiile de gaze cu efect de ser─â provenit de la transport maritim ╚Öi avia╚Ťie au fost omise ├«n Protocolul de la Kyoto din 1997 ╚Öi au fost excluse din reglement─ârile privind emisiile de carbon p├ón─â ├«n prezent.

Uniunea European─â ╚Öi multe dintre insulele din Pacific au cerut m─âsuri mai drastice. Printre ╚Ť─ârile care s-au opus unui plan mai ambi╚Ťios se num─âr─â Brazilia, SUA ╚Öi Arabia Saudit─â.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii