Companiile, invitate să predea deșeuri de echipamente IT pentru școli

in EcoLIFESTYLE, Politici verzi 19 April 2019 195 Views

Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF), cu sprijinul Ecotic, desfășoară campania „Intră în cercul solidarITății!” care se adresează companiilor și organizațiilor. Acestea trebuie să predea deșeuri de echipamente IT care vor fi reparate și oferite școlilor din zonele defavorizate din România.

depozit deșeuri IT

În anul 2019, Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF) și Ecotic își propun să colecteze o cantitate importantă de deșeuri de echipamente IT care sa conducă la recuperarea și refolosirea a peste 2.500 de calculatoare pentru școlile din zone defavorizate din România.

„În anul 2018, AFF a colectat peste 120 de tone de DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) din care a recondiționat în cadrul atelierului său de inserție socială 2.163 de unități PC complete pe care le-a oferit, în cea mai mare parte, către 174 de școli cu 34.418 de elevi-beneficiari,” a transmis într-un comunicat Patrick Ouriaghli, directorul general al asociației.

În vederea creșterii numărului de deșeuri de echipamente reutilizate, cei doi parteneri organizează o campanie națională care se adresează în principal companiilor care generează anual un număr relevant de DEEE IT, respectiv computere care sunt casate.

germanos.ro

„Număr relevant de DEEE IT înseamnă pentru noi că nu suntem chemați să deplasăm o mașină de 3.5 tone ca să colectăm un monitor și o tastatură,” a explicat pentru Green Report Alexandru Laibăr, fundraising manager la AFF. „Încercăm astfel să ne diminuăm pe cât posibil impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător prin activitatea de transport. Ar fi păcat ca dioxidul de carbon salvat prin reutilizare și reciclare să fie irosit printr-un transport deficitar și ineficient”.

De multe ori aceste deșeuri pot deveni o problemă prin ocuparea inutilă a unor spații de depozitare, iar organizațiile de orice tip au obligația legală de a gestiona responsabil acest tip de deșeu, a mai transmis asociația.

colectarea-deee-urilor

„În plus, este cunoscut deja ca beneficiile de protejare a mediului sunt mult mai mari în cazul reutilizării deșeurilor, astfel având un impact de mediu mult mai scăzut decât prin simpla lor reciclare”, potrivit comunicatului AFF.

Campania Intră în cercul solidarITății! se desfașoară între 18 aprilie și 31 octombrie 2019, la nivel național, iar participanții se pot înscrie pe www.reconect.ro și www.ecotic.ro.

Companiile sau organizațiile care au predat cele mai multe deșeuri de calculatoare vor fi premiate la finalul anului în cadrul Galei Premiilor pentru un Mediu Curat, ediția a XII-a, organizata de Ecotic, în cadrul a două categorii – IMM și companii mari.

Comentarii

comentarii