Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Într-o orcă s-au descoperit cele mai mari concentrații de compuși chimici

După ce oamenii de știință au făcut teste pe o orcă, au descoperit că în corpul său erau cele mai mari concentrații de compuși chimici, întâlnite vreodată într-un animal marin. Orca, care a murit anul trecut în apropiere de Insula Tiree din Scoția, făcea parte dintr-o populație izolată de balene ucigașe din apele Marii Britanii, supravegheată de cercetători.

orca
foto: wikimedia commons

Balena ucigașă, denumită Lulu, a murit anul trecut după ce s-a încurcat într-o plasă de pescuit și a ajuns pe țărmul Insulei Tiree din Scoția.

Ce au descoperit cercetătorii

Nivelul de compuși chimici (PCB) pe care oamenii de știință l-au găsit în animalul marin era de 950 de mg/kg. Adică, o concentrație mai mare de 100 de ori decât limita de 9 mg/kg. Potrivit acestora, ce trece de această limită este dăunător mamiferelor marine.

Dr. Andrew Brownlow, cel care conduce programul Scottish Marine Animal Stranding Scheme, a declarat pentru BBC că în corpul orcii s-au găsit niveluri „șocante” de PCB.

„Nivelul de PCB găsit în corpul lui Lulu a fost, în mod surprinzător, incredibil de mare. Ceea ce înseamnă că este unul dintre cele mai contamintate animale marine de pe planetă în ceea ce privește nivelul de PCB. Asta ne face să ne punem întrebări serioase în legătură cu supraviețuirea pe termen lung a acestui grup (n.r. de orci surpavegheate care trăiesc în apele Marii Britanii).”

Unul dintre motivele pentru care concetrațiile de compuși chimici erau atât de mari este vârsta balenei ucigașe, cred oamenii de știință. Ei estimează că Lulu are cel puțin 20 de ani și că copușii chimici s-au acumulat de-a lungul timpului.

Acest tip de compuși chimici are mai multe efecte asupra animalelor marine. Unul dintre acestea este că poate afecta sistemul imunitar, dar și reproducerea. Ceea ce s-a validat și în cazul animalului marin cercetat.

„După ce i-am examniat ovarele, nu am găsit nicio dovadă prin care să constatăm că ar fi fost vreodată activă din punct de vedere reproductiv sau că ar fi avut vreodată vreun pui”, a spus Dr. Brownlow.

Ce sunt PCB?

PCB (compuşi bifenili policloruraţi) și PCT (compuşi trifenili policloruraţi) fac parte din ceea ce este denumit generic „clasa poluanților organici persistenți” (POP). Aceste substanțe sunt periculoase din cauza persistenței lor în mediul înconjurător, a capacității de bioacumulare și a faptului că nu se degradează în mediul ambient.

Până în momentul în care PCB a fost interzis, în 1970 în SUA, la nivel global s-au produs mai mult de 1,3 milioane de tone de astfel de substanțe.

Timp de decenii, PCB au fost folosiți în echipamentele electrice și electronice. Substanța fost interzisă total după ce s-au demonstrat efectele pe care le poate avea asupra oamenilor și asupra animalelor. Acești compuși chimici care cauzează cancer și distrug sistemul imunitar sunt foarte dăunători pentru prădătorii aflați în vârful lanțului trofic, pentru că aceștia acumulează toți compușii chimici din animalele cu care se hrănesc. Orcile trăiesc în medie 50 de ani, ceea ce înseamnă că pot acumula cantități foarte mari de PCB.

În plus, cercetătorii spun că această clasă de polunanți este invulnerabilă la degradare naturală și pot ajunge în locuri izolate, cum ar fi Groapa Marianelor.

 

 

spot_img

Ultimele știri