Comunitățile și speciile sălbatice din lungul Dunării și Deltă, în pericol

in Biodiversitate 29 November 2017 104 Views

WWF România, Fundația Eco-Civica, SOR, Federația Coaliția Natura 2000 și Fundația Conservation Carpathia solicită Camerei Deputaților să respingă propunerea legislativă prin care sunt încurajate și scutite de taxe construcțiile în zone inundabile.

Comunitățile și speciile sălbatice din lungul Dunării și Deltă

Aplicarea unei astfel de legi va duce la creșterea riscului de producere a pagubelor economice și chiar pierderi de vieți omenești în cazul inundațiilor. Proiectul de lege încurajează, prin facilități fiscale, construcțiile pe insule, grinduri și alte suprafețe de uscat care se află în zone cu risc la inundații. Tocmai interdicția de a construi în aceste zone reprezintă o măsură de prevenție extrem de utilă, aplicată cu succes în multe țări europene. În plus, alternativa de apărare împotriva viiturilor – digurile și alte tipuri de lucrări hidrotehnice aflate sub responsabilitatea statului român – este extrem de costisitoare”, se precizează într-un comunicat de presă al WWF.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege ar transforma Rezervația Biosferei Delta Dunării, sit inclus în patrimoniul UNESCO, precum și alte arii naturale protejate din România, în zone comerciale și de distracții, fără să se țină cont de protejarea valorilor naturale unice în Europa. Scutirile de taxe pentru activități economice ce țin de “producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora”, menționate la art. 7 al propunerii legislative, vor avea un puternic impact negativ asupra naturii.

Doar în Delta Dunării se adăpostesc peste 300 de specii de păsări, majoritatea strict protejate la nivel european.

Delta Dunării se poate dezvolta economic doar prin activități prietenoase cu natura, alături de turiști care sunt interesați de natură. Sunt turiștii care au grijă să nu deranjeze coloniile de pelicani și care vor să se cazeze sau să ia masa la localnici. Activitățile economice necontrolate duc la transformări iremediabile ale ecosistemelor deltaice, riscăm să pierdem Delta Dunării așa cum o știm”, a declarat Camelia Ionescu, manager Program Ape, WWF România.

De asemenea, prin obiectivul de promovare a activităților economice în zone inundabile, noua propunere legislativă contravine legilor existente, inclusiv Constituției României.

În forma propusă acum, se încalcă mai multe drepturi garantate de Constituție, cum este cel la un mediu sănătos și echilibrat ecologic sau dreptul de proprietate“, a mai spus reprezentantul WWF.

 

Comentarii

comentarii