Concentrațiile de CO2 din atmosferă, mai mari ca acum 3 milioane de ani

Dioxidul de carbon din atmosferă atinge concentrații fără precedent, depășind deja nivelurile de acum cel puțin 3 milioane de ani, din epoca Pliocenului, conform unui nou studiu.

Conform simulărilor computerizate, lumea va deveni mai caldă decât în orice alt moment din ultimii trei milioane de ani.

„Se pare că ne împingem planeta dincolo de orice condiții climatice experimentate în timpul întregii perioade geologice actuale, Cuaternarul. Rezultatele noastre implică o sensibilitate puternică a sistemului pământesc la schimbări relativ mici ale CO2 atmosferic. Pe cât de fascinant este acest lucru, pe atât este de îngrijorător.”, a declarat Matteo Willeit, de la Institutul Postdam din Germania.

Cercetătorii au creat o simulare a unei planete stâncoase cu vulcani care emit CO2, aflată pe o orbită eliptică care se schimbă încet, reprezentând ciclurile Milankovitch, care descriu modul în care micile mişcări ale Pământului afectează clima planetei și au fost asociate cu schimbări în clima planetară.

Într-un timp în care planeta s-ar fi putut îndrepta încet spre o nouă Eră Glaciară, activitatea umană din ultimele două secole a dus la creșterea drastică a concentrațiilor de carbon, de la o medie de 280 ppm la peste 400 ppm.

Ultima oară când concentrațiile de CO2 erau atât de mari, la Polul Sud creșteau copaci

Activitatea umană a dus și la creșterea temperaturii medii a planetei cu 1 grad Celsius față de nivelurile pre-industriale. O nouă Eră Glaciară este foarte puțin probabilă.

„Știm din analiza sedimentelor de la fundul mărilor noastre despre temperaturile oceanice și volumurile de gheață din trecut, dar până acum rolul CO2 în modelarea ciclurilor glaciare nu a fost înțeles pe deplin. Este o mare descoperire că putem arăta acum în simulări computerizate că schimbările în nivelurile de CO2 au fost principalul factor determinant al Erelor Glaciare, împreună cu variațiile orbitei Pământului în jurul soarelui, așa numitele cicluri Milankovitch. Acestea nu sunt doar simulări: am comparat rezultatele noastre cu date concrete din adâncul mărilor, și s-au dovedit a fi în acord.”, a explicat Willeit.

spot_img

Ultimele știri