Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Concesionarea gazelor de sist este ilegala

Concesionarea activitatilor de explorare si exploatare a gazelor de sist, in Romania, este ilegala, considera o echipa de experti care a analizat, timp de doua saptamani, chestiunea gazelor de sist.

Comisia de experti, formata din Liana Popa, inginer geolog, prof. univ. dr. Afrodita Iorgulescu, matematician, si prof. univ. dr. Alexandru Tasnadi, economist si matematician, a fost integrata in proiectul “Gazele de sist – o noua provocare”, dezvoltat de Asociatia Alma-Ro si de Coalitia pentru Mediu.

Comisia de experti a realizat o audiere publica in care au fost prezentate 22 de depozitii scrise si au luat cuvantul 21 de martori – reprezentanti ai institutiilor statului si specialisti. Printre cei audiati au fost si reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

14 argumente pro, 43 de argumente impotriva exploatarii gazelor de sist

Raportul comisiei a fost prezentat astazi, la Bucuresti, intr-o conferinta de presa. Prof. dr. Afrodita Iorgulescu a precizat ca au fost retinute 14 argumente in favoarea exploatarii gazelor de sist si 43 de argumente impotriva acestei activitati.

Dincolo de argumentele pro si contra, un element esential semnalat de comisie este ca Legea petrolului, in vigoare in Romania, nu face nicio referire la gazele neconventionale, deci nici la gazele de sist. Legea petrolului include in categoria gazelor naturale doar gazele conventionale.

In schimb, acordul de concesionare a perimetrelor din Dobrogea, atribuite companiei Chevron, este mai generos, indicand in categoria gazelor naturale, care pot fi exploatate, si “gaze neconventionale”. Intrucat o asemenea definire a gazelor naturale nu corespunde legislatiei romanesti, acordul de concesiune este ilegal, subliniaza comisia de experti.

Pe de alta parte, perimetrul de langa Barlad, achizitionat tot de Chevron, a avut un acord de concesiune doar pentru gaze conventionale, ceea ce exclude, din punct de vedere juridic, dreptul de a extrage gaze de sist. “E ca si cum m-as duce sa conduc avioane cu permis pentru automobile”, explica prof. dr. Afrodita Iorgulescu.

Cea mai mare problema legata de valorificarea gazelor de sist este utilizarea metodei fracturarii (fractionarii) hidraulice. Metoda presupune injectarea la mare adancime, cu mare presiune, a unei cantitati uriase de apa amestecata cu substante chimice. Aceasta metoda este suspectata ca poate contamina panza freatica si ca poate declansa miscari seismice.

Fracturarea hidraulica foloseste 750 de substante chimice, dintre care 350 sunt toxice

Peter Kardzhilov, activist de mediu din Bulgaria, prezent la conferinta de azi de la Bucuresti, a explicat ca, potrivit unor studii oficiale din SUA, “mixul de chimicale include 750 de substante, dintre care 350 sunt dovedite ca daunatoare pentru om si pentru mediu”. Dintre substantele daunatoare, 75 la suta sunt periculoase pentru ochi, piele, pentru sistemul respirator si pentru ficat, 52 la suta pot afecta sistemul nervos, 46 la suta sistemul cardiac, 40 la suta – sistemul imunitar, iar 25 la suta pot genera cancer si mutatii. Pe de alta parte, peste 40 la suta dintre substantele folosite pentru fracturarea hidraulica pun in pericol mediul, avertizeaza Peter Kardzhilov.

Pentru etapa de prospectare a gazelor de sist, opiniile specialistilor sunt impartite. Unii sustin ca se poate face fara fracturare hidraulica, altii spun ca, la final, se impune fracturarea hidraulica. Inschimb, pentru exploatarea gazelor de sist, singura metoda posibila este fracturarea hidraulica.

Evolutiile tehnologice viitoare ar putea aduce schimbari in modalitatile de explorare si exploatare a gazelor de sist. Acesta este motivul pentru care, la nivelul UE, au aparut in acest an trei rapoarte, din care reiese “tendinta de a astepta aparitia noilor tehnologii”, explica Adrian Badila, presedintele Alma-Ro.

Una dintre posibilele evolutii ar fi utilizarea pentru fracturare hidraulica doar a apei curate, fara a fi amestecata cu substante chimice. Daca se va pune la punct aceasta metoda, nu va mai exista riscul contaminarii panzei freatice, ci doar al miscarilor seismice, explica Afrodita Iorgulescu.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Foto: stephenleahy.net/2012/03/02

Citeste si:

Africa va furniza Europei gaze de sist

Ecologistii refuza „epoca de aur” a gazelor

 

spot_img

Ultimele știri