Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Consecințele schimbărilor climatice: păsările scad în dimensiune – studiu

Pe măsură ce clima se încălzește, păsările se micșorează și anvergura aripilor creşte, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au analizat 70.716 exemplare din 52 de specii de păsări migratoare din America de Nord colectate pe parcursul a 40 de ani, scrie BBC.

Autorii studiului spun că studiul este cel mai mare de acest fel și că rezultatele sunt importante pentru a înțelege modul în care animalele se vor adapta la schimbările climatice.

„Am descoperit că aproape toate speciile erau din ce în ce mai mici. Speciile erau destul de diverse, dar răspundeau într-un mod similar”, a declarat autorul principal Brian Weeks, profesor asistent la școală pentru mediu și durabilitate la Universitatea din Michigan.

El a spus că studiile asupra răspunsurilor animalelor la schimbările climatice se concentrează adesea pe schimbările în intervalul geografic sau calendarul evenimentelor din viață, cum ar fi migrația și nașterea. Dar acest studiu sugerează că morfologia corporală este un al treilea aspect crucial.

„Aceasta este o implicație majoră”, a spus el. „Este greu de înțeles cum se vor adapta speciile fără a ține cont de toate aceste trei lucruri”.

Rezultatele au arătat că din 1978 până în 2016, lungimea osului piciorului inferior – o măsură comună a mărimii corpului – a fost scurtată cu 2,4%. În același timp, aripile s-au prelungit cu 1,3%.

Dovezile sugerează că încălzirea temperaturilor a determinat scăderea dimensiunii corpului, ceea ce la rândul său a determinat creșterea lungimii aripii.

„Migrația este un lucru incredibil de impozant pe care îl fac”, a spus Weeks, explicând că dimensiunea corporală mai mică înseamnă mai puțină energie disponibilă pentru păsări pentru a-și finaliza călătoriile lungi.

El spune că păsările cu cele mai multe şanse să supraviețuiască migrației au fost cele cu anvergura aripilor mai lungă care au compensat pentru corpurile lor mai mici.

Oamenii de știință nu sunt siguri de ce temperaturile mai calde determină micșorarea păsărilor. O teorie este că animalele mai mici îşi pot răci corpul mai uşor, pierzând mai rapid căldura corporală datorită raporturilor suprafață-volum lor mai mare.

Weeks a spus că corpul epruvetelor a fost rezultatul unui „efort herculean” de Dave Willard, coautor al studiului și ornitolog la Muzeul Field din Chicago.

Brian Weeks a început să măsoare păsările în 1978. De-a lungul anilor, mulți voluntari și oameni de știință au contribuit la eforturile sale.

Willard a măsurat el însuși toate cele 70.716 exemplare folosind aceleași metode, „standardul de aur” pentru acest tip de date, potrivit lui Weeks.

Lucrarea a fost publicată în revista Ecology Letters. Se bazează pe un corp tot mai mare de dovezi care sugerează că animalele se micșorează pe măsură ce clima se încălzește.

În 2014, cercetătorii au descoperit că şi caprele alpine par să se micșoreze din cauza temperaturilor în creştere. În același an, un alt studiu a descoperit că salamandrele s-au micșorat rapid ca răspuns la schimbările climatice.

spot_img

Ultimele știri