Consiliul General a avizat Parcul Natural Văcărești

in Business, Legislatie, Recomandate 29 May 2015 2,783 Views

Consiliul General al Municipiului București a votat, ieri, în unanimitate avizarea favorabilă a Parcului Natural Văcărești. Organizațiile inițiatoare ale proiectului așteptau de luni de zile acest vot pentru a debloca procedura de instituire a Parcului Natural. Urmează ca Ministerul Mediului să redacteze hotărârea de guvern care să definitiveze procesul.

foto Octav Dragan

foto Octav Dragan

Bucureștiul este poate singurul oraș important fără nicio arie naturală protejată în condițiile în care Berlinul are 53, Londra are peste 40, Praga are 88, Varșovia are 33, Budapesta are 5, New York are 47, iar la Viena parcurile naturale reprezintă peste 30% din suprafața administrativă a orașului.

Conform Studiului de fundamentare științifică, avizat pozitiv de către Academia Română, zona are o certă valoare științifică și peisagistică, acolo dezvoltându-se în ultima vreme un ecosistem natural umed care adună specii rare de faună și floră. Grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești, alcătuit din organizațiile Salvați Dunărea și Delta, Ecopolis, Kogayon și National Geographic – Romania, a demarat în anul 2012 procedurile de instituire a protecției în zonă. Aici trăiesc peste 40 de specii de păsări protejate de legislația românească și europeană. Specialiștii care au evaluat zona au descoperit și vidra, specie protejată, animal extrem de sensibil și discret, semn că avem de-a face cu o zonă naturală autentică.

“Delta dintre blocuri” are o suprafață de 183 de hectare unde s-a născut un adevărat ecosistem. Statutul de arie protejată – Parc Natural – Categoria V IUCN, va permite dezvoltarea unei strategii de administrare care poate include: vizitarea, dezvoltarea de activități educative și organizarea zonei naturale pe arii de conservare și dezvoltare. Cu alte cuvinte, zona va fi redată în integralitatea ei locuitorilor Bucureștiului, cu respectarea caracteristicilor și principiilor de conservare.

Puteți citi și:

FOTO Povestea Detei Văcărești în imagini

Un nou incendiu în Delta Văcărești, în așteptarea desemnării ariei protejate

Comentarii

comentarii