Consiliul mini┼čtrilor Mediului din UE a aprobat stimularea accesului la vehicule ecologice

in Business, Legislatie, Transport 11 October 2018 90 Views

Consiliul mini┼čtrilor Mediului din Uniunea European─â a aprobat stimularea accesului la vehicule ecologice pentru statele membre unde acestea de┼úin o cot─â de pia┼ú─â redus─â, a anun╚Ťat Ministerul Mediului.

“Dup─â mai bine de 13 ore de negocieri, Consiliul mini╚Ötrilor Mediului din Uniunea European─â a aprobat mar╚Ťi, 09 octombrie 2018, noua form─â a Regulamentului privind standardele de emisii CO2 pentru autoturisme ╚Öi vehicule comerciale u╚Öoare. Astfel, a fost men╚Ťinut─â propunerea Comisiei Europene pentru obiectivele de reducere a emisiilor cu 15% pentru anul 2025, pentru ambele segmente de vehicule”, se arat─â ├«n comunicatul institu╚Ťiei.

O noutate o reprezint─â diferen┼úierea ┼úintelor pentru anul 2030 ├«ntre segmente: 30% pentru vehicule comerciale u┼čoare; 35% pentru autoturisme”, se spune ├«n comunicat.

O alt─â decizie a Consiliului se refer─â la modificarea valorii de referin┼ú─â pentru 2030, ├«n cazul vehiculelor cu emisii zero ┼či sc─âzute (ZLEV), pentru autoturisme, de la 30% la 35%. De asemenea, a fost recunoscut rolul vehiculelor plug-in-hybrid (PHEV) ├«n tranzi┼úia la electro-mobilitate, prin contribu┼úia acestora la mecanismul de stimulare pentru cre┼čterea cotei de pia┼ú─â a ZLEV.

Numărul mașinilor ecologice vândute în România s-a dublat în primele cinci luni ale anului

Pornind de la propunerea României, se menţionează în documentul citat, s-a inclus un stimulent specific pentru producătorii de ZLEV în statele membre, unde acest tip de vehicule are o cotă de piaţă sub 60% din media UE, raportată la nivelul anului 2021. În acest caz, contribuţia acestora va fi dublată.

“Principiul de baz─â de la care a pornit propunerea noastr─â a fost asigurarea accesului cet─â┼úenilor cu venituri sc─âzute la vehiculele curate. Acest lucru este demonstrat de cota de pia┼ú─â redus─â a ZLEV ├«n unele state membre. ├Än cazul Rom├óniei, de┼či avem una dintre cele mai generoase subven┼úii din UE pentru ZLEV, adic─â p├ón─â la 10.000 de euro prin programul ‘Rabla Plus’, constat─âm c─â este foarte dificil s─â cre┼čtem cota de pia┼ú─â pentru aceste autovehicule, care ├«n prezent este peste 0,2%, din cauza puterii de cump─ârare mai reduse. Aceast─â decizie a Consiliului reprezint─â un avantaj real pentru rom├óni, deoarece ├«i va motiva pe produc─âtorii auto s─â v├ónd─â vehicule ecologice la pre┼úuri accesibile ├«n Rom├ónia, pentru a ├«┼či ├«ndeplini ┼úintele”, a declarat Gra┼úiela Gavrilescu, viceprim-ministru ┼či ministrul Mediului, care a reprezentat Rom├ónia la lucr─ârile Consiliului mini┼čtrilor Mediului din UE.

Consiliul mini┼čtrilor Mediului din UE s-a reunit mar┼úi, 9 octombrie, la Luxemburg. Pe l├óng─â dezbaterile asupra Regulamentului privind standardele de emisii CO2 pentru autoturisme ┼či vehicule comerciale u┼čoare, agenda reuniunii a inclus ┼či adoptarea pozi┼úiei comune a UE pentru Conferin┼úa ONU privind schimb─ârile climatice (COP24) de la Katowice ┼či, de asemenea, pentru Conferin┼úa ONU privind diversitatea biologic─â (COP14 CBD). ├Än ambele cazuri, Rom├ónia a sus┼úinut necesitatea atingerii unui numitor comun ├«ntre statele membre.

“Pentru a reu┼či, trebuie s─â ne ├«ndrept─âm to┼úi ├«n aceea┼či direc┼úie. Altfel, eforturile unora vor fi anulate de lipsa de ac┼úiune a altora”, a atras aten┼úia ministrul Gra┼úiela Gavrilescu.

De asemenea,┬á┬áConsiliul mini╚Ötrilor Mediului din UE dezbate ╚Ťintele de emisii din sectorul auto pentru perioada urm─âtoare; Rom├ónia a sus╚Ťinut propunerile ambi╚Ťioase de reducere a emisiilor de CO2, dar solicit─â acces extins la nivelul societ─â╚Ťii pentru vehiculele ecologice.

├Än cadrul lucr─ârilor Consiliului mini╚Ötrilor Mediului din Uniunea European─â, reprezenta╚Ťii statelor membre au dezb─âtut propunerile pentru perioada urm─âtoare. Propunerea ini╚Ťial─â a Comisiei Europene, din noiembrie 2017, prevede reducerea cu 30% a emisiilor de CO2 pentru autoturismele ╚Öi autoutilitarele noi p├ón─â ├«n 2030, cu un obiectiv
intermediar vizând reducerea cu 15%  până în 2025.

├Än cadrul dezbaterilor, Rom├ónia, reprezentat─â de Gra╚Ťiela Gavrilescu, a sus╚Ťinut adoptarea ╚Ťintelor ambi╚Ťioase de reducere a emisiilor. Totodat─â ╚Ťara noastr─â a solicitat asigurarea unor pre╚Ťuri accesibile pentru vehiculele curate, astfel ├«nc├ót achizi╚Ťia de astfel de vehicule s─â fie la ├«ndem├óna majorit─â╚Ťii rom├ónilor.

Sustainable Mobility Forum ÔÇô Program multianual pentru instalarea a 400 de sta╚Ťii de ├«nc─ârcare pentru ma╚Öini electrice ├«n Bucure╚Öti

Astfel, Rom├ónia a ├«naintat celorlalte state membre o propunere prin care produc─âtorii ╚Öi importatorii de autovehicule vor fi stimula╚Ťi s─â comercializeze acest tip de vehicule la pre╚Ťuri accesibile pentru pie╚Ťele din State Membre cu venituri medii reduse (cu valoarea PIB-ului pe cap de locuitor sub 60% din media UE, la nivelul anului 2013).
├Än mod concret, potrivit propunerii Rom├óniei, orice vehicul cu emisii reduse comercializat ├«ntr-un stat membru care se reg─âse╚Öte ├«n aceast─â situa╚Ťie va avea o valoare echivalent─â cu dou─â vehicule comercializate ├«n statele cu venituri medii ridicate, raportat la ├«ndeplinirea ╚Ťintelor impuse industriei.

Produc─âtorii vor fi astfel stimula╚Ťi, pentru ├«ndeplinirea ╚Ťintelor, s─â sus╚Ťin─â comercializarea vehiculelor la pre╚Ťuri
adaptate la puterea de cump─ârare a cet─â╚Ťenilor din statele cu venituri medii mai mici.

ÔÇŁAccesul consumatorilor la vehiculele curate este un element cheie ├«n atingerea obiectivelor de c─âtre produc─âtori. Comportamentul consumatorilor este dictat ├«n principal de c─âtre cost. ├Än Rom├ónia, precum ╚Öi ├«n alte State Membre cu venituri medii reduse, cre╚Öterea cotei de pia╚Ť─â a vehiculelor curate nu se poate atinge dec├ót prin asigurarea acestor vehicule la un pre╚Ť accesibil pentru consumatori. De aceea, credem c─â este imperativ ca prin acest regulament s─â g─âsim o cale prin care produc─âtorii de autovehicule s─â fie stimula╚Ťi s─â ofere ╚Öi solu╚Ťii de mobilitate cu emisii sc─âzute de carbon cu costuri miciÔÇŁ, a declarat Gra╚Ťiela Gavrilescu.

 

 

Comentarii

comentarii