Constructia unui baraj naste dispute in China

in Energie 2 November 2007 79 Views

Planurile de a construi o centrala hidroelectrica in mijlocul celui mai vechi complex hidrotehnic din China nasc dispute. Strategia este de a realiza, in cadrul complexului Dujiangyan din sud-vestul provinciei Sichuan, un baraj, 10 statii hidroelectrice si alte facilitate turistice si imobiliare de-a lungul raului Botiao.

“Este irational sa construiesti astfel de statii, intrucat distrug mediul de-a lungul raului”, a declarat Chen Qingheng, cercetator in cadrul centrului de cercetare ecologica Chengdu, din cadrul Academia chineza de Stiinta. “De asemenea, aceasta va afecta apa potabila din zona”, a mai spus acesta.

Raul Botiao este unul dintre cei patru afluenti ai raului Min, principal sursa de apa potabila pentru Chengdu.
Autoritatile din Dujiangyan sustin ca centralele hidroelectrice vor costa 134 de milioane de dolari si vor avea o capacitate de peste 100.000 de kilowati.

“Proiectul va consta si in construirea unor baraje care vor duce la cresterea nivelului apei raului”, a declarat Zhao Wenqian, directorului departamentului de resurse de apa al provinciei Sichuan. “Daca barajele se sparg, toate fermele si satele din zona vor fi in pericol”, a adaugat acesta.

In planurile de constructie trebuie luati in considerare si alti factori precum impactul asupra mediului si importanta istorica a complexului Dujiangyan, sustine presa chineza.

Planul pentru constructia barajului a fost introdus acum trei ani, dar a fost amanat datorita criticilor din partea presei si expertilor.

Comentarii

comentarii