Consumul de energie a sc─âzut, ceea ce ar putea impulsiona sectorul regenerabilelor

in Energie 7 April 2020 132 Views

Pe m─âsur─â ce companiile s-au ├«nchis ┼či oamenii din ├«ntreaga lume au ├«nceput s─â lucreze de acas─â, cererea de energie electric─â s-a redus. Acest lucru ar putea fi o oportunitate pentru sectorul regenerabil, scrie Euronews.

China, unde a ap─ârut prima dat─â focarul, este cel mai mare consumator de energie electric─â din lume. Produc╚Ťia din fabrici a fost substan╚Ťial diminuat─â, mul╚Ťi angaja┼úi fiind incapabili s─â se ├«ntoarc─â la locurile de munc─â ├«n industria prelucr─âtoare. Datorit─â reducerii consumului de electricitate ├«n sectorul industrial, sc─âderea consumului de energie pentru 2020 ar putea fi echivalent─â cu energia utilizat─â de Chile, potrivit IHS Markit.

├Än Europa, consumul maxim de energie a sc─âzut ╚Öi el. Italia, Spania ╚Öi Marea Britanie au ├«nregistrat o sc─âdere medie a consumului de energie cu 10%. ├Än aceste ┼ú─âri, barurile, restaurantele, birourile ╚Öi fabricile r─âm├ón ├«nchise pe m─âsur─â ce m─âsurile de distan╚Ťare social─â continu─â.

├Än special, sursele de electricitate bazate pe combustibili fosili au fost afectate de cererea redus─â. C─ârbunele, de obicei una dintre cele mai ieftine op╚Ťiuni, a devenit acum cel mai scump combustibil din lume ├«n fa╚Ťa alternativelor ecologice ieftine ╚Öi a gazelor naturale, potrivit Bloomberg Green.

Sursele de energie regenerabile, un impuls neașteptat

Aproximativ 40% din energia electrică generată în Marea Britanie duminică, 5 martie, a provenit de la parcurile eoliene, aproape o cincime fiind furnizată de energia solară. Acest lucru s-a datorat zilei neobișnuit de însorite, spune trackerul de intensitate a carbonului de la National Grid ESO.

Aceste condi╚Ťii au ├«nsemnat c─â sursele regenerabile au generat mai mult dec├ót suficient─â energie pentru a acoperi nevoile reduse ale ╚Ť─ârii. Furnizorul ecologic, Octopus Energy, a pl─âtit chiar ╚Öi unii clien╚Ťi s─â foloseasc─â energie ├«n timpul zilei, folosind o schem─â care anterior a fost disponibil─â doar noaptea, c├ónd cererea este foarte sc─âzut─â.

O situaţie rară pe piaţa de energie s-a întâmplat duminică inclusiv în România, potrivit Economica.net. Tranzacţiile pentru energia livrată în multe dintre intervalele orare ale zilei duminică s-au făcut la un ban/MWh. Principala cauză este epidemia de coronavirus care a dus la scăderea consumului de energie.

ÔÇ×├Än majoritatea economiilor care au luat m─âsuri de ├«ngr─âdire puternice ca r─âspuns la coronavirus – ╚Öi pentru care avem date disponibile – cererea de energie electric─â a sc─âzut cu aproximativ 15%, ├«n mare parte ca urmare a opririi fabricilor ╚Öi a ├«ntreprinderilorÔÇŁ, a spus dr. Faith Birol, executiv Directorul Asocia╚Ťiei Interna╚Ťionale pentru Energie ├«ntr-o postare pe blog.

El a explicat c─â aceast─â cre╚Ötere a consumului de energie regenerabil─â ar putea chiar ajuta unele ╚Ť─âri s─â-╚Öi dea seama cum s─â fac─â fa╚Ť─â sc─âderii puterii atunci c├ónd apune soarele sau c├ónd un v├ónt puternic se domole┼čte. Anterior, aceste tipuri de surse de energie fluctuante s-au dovedit a fi provocatoare pentru cei care lucreaz─â ├«n industrie.

Un mod mai inteligent de a le gestiona prin ├«nchiderea panourilor solare la amiaz─â, atunci c├ónd exist─â mai mult─â energie electric─â dec├ót de obicei ╚Öi ├«ncetinirea energiei eoliene, deoarece cererea scade noaptea sunt doar c├óteva op╚Ťiuni pe care Dr Birol le sugereaz─â.

Aceste noi descoperiri au pus, de asemenea, lumina reflectoarelor pe surse de energie mai fiabile ╚Öi adesea neglijate, cum ar fi energia hidro, care sunt esen╚Ťiale pentru a ne asigura c─â avem o furnizare constant─â de energie. ├Än situa╚Ťii excep╚Ťionale precum actuala pandemie, ├«n care fluctua╚Ťia aprovizion─ârii cu energie ar putea pune via╚Ťa ╚Öi ocuparea for╚Ťei de munc─â la un risc ╚Öi mai mare, acest lucru este deosebit de important.

 

 

Comentarii

comentarii