Consumul de energie a crescut cu 4% in primele patru luni din 2010

in Energie 12 May 2010 114 Views

Consumul de electricitate a crescut in primele patru luni cu 4% fata de perioada similara din 2009, influentat de situatii conjuncturale, precum suprapunerea unor sarbatori religioase sau temperaturi mai scazute decat in alti ani, informeaza Mediafax.

"Pana acum a fost o crestere conjucturala, pentru ca Pastele catolic s-a supraspus cu cel ortodox, iar temperaturile au fost mai scazute decat anul trecut in medie cu doua grade. Apoi, de 1 mai a fost doar o zi libera, fata de trei in 2009. Cu cat sunt mai multe zile lucratoare, cu atat consumul este mai mare", a declarat directorul general adjunct al Transelectrica (TEL), Octavian Lohan.

El a adaugat ca in primele 11 zile ale lunii mai s-a inregistrat o crestere a consumului de electricitate cu 5,6% comparativ cu perioada corespunzatoare din luna mai a anului trecut.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat marti ca in primele trei luni consumul de energie a urcat cu 4,2%, iar productia industriala a avansat cu 4,1%.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, consumul final de electricitate a crescut in primul trimestru cu 3%, iar productia industriala ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a avasant cu 4,4%, ca urmare a cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie si gaze.

Transelectrica mentine estimarea de crestere cu 1% a consumului de electricitate in acest an la nivel national. Anul trecut, consumul s-a redus cu 8%.
"Nu suntem in situatia reducerii consumului. Omul care aprinde becul seara il va aprinde si in continuare", a afirmat Lohan.

Transelectrica opereaza sistemul national de transport al energiei si este detinuta de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

Comentarii

comentarii