Consumul de pungi de plastic din Australia a scăzut cu 80% după ce au fost interzise în supermarketuri

in Business, EcoLIFESTYLE, Poluare 10 December 2018 145 Views

Interzicerea pungilor de plastic de unică folosință de către cele mai mari două supermarketuri din Australia a împiedicat introducerea în mediul înconjurător a 1,5 miliarde de pungi de plastic, iar industria de retail speră că acesta este doar începutul.

Consumul de pungi de plastic de unică folosinţă a scăzut cu 80% după ce lanţurile de supermarketuri Coles şi Woolworths au stopat distribuirea acestora în luna iulie, după ani de zile de campanie de grupuri de mediu și de consumatori, a anunţat Asociaţia naţională a retailerilor din Australia (National Retail Association – NRA).

Decizia a stârnit un val de revoltă din partea cumpărătorilor australieni la momentul interdicției, însă David Stout, manager pentru politici industriale din cadrul NRA, a declarat că noile cifre justifică decizia ”curajoasă” adoptată de cele două lanţuri importante.

”Evident, cel mai bun lucru pentru companiile mai mici este fie acela de a elimina complet punga, fie de a-l determina pe client să plătească. Ele ar trebui să aibă posibilitatea de a lua în considerare această strategie fără teama de reacţie”, a declarat managerul.

Woolworths şi Coles, ale căror companii-mamă Woolworths Limited şi Wesfarmers sunt două dintre cele mai mari din Australia după venit, au netezit calea pentru ca şi alte companii mai mici să urmeze acest exemplu, a indicat managerul.

”Toţi cei care livrează produse ambalate trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ambalaje. Cred că fiecare dintre noi va simţi mai multă presiune pentru a deveni mai conştient de ceea ce consumă”, a adăugat Stout.

În loc să ofere în mod gratuit pungi de plastic de unică folosinţă cele două supermarketuri îi sfătuiesc acum pe cumpărători să-şi aducă propriile pungi reutilizabile sau îi determină pe aceştia să achiziţioneze pungi reutilizabile.

Australia a legiferat eliminarea treptată a pungilor de plastic de unică folosinţă în fiecare stat şi teritoriu cu excepţia Noului Wales de Sud, cel mai populat stat din această ţară.

Pentru că New South Wales nu a impus eliminarea treptată a pungilor de plastic, Stout spune că este timpul ca NRA să intensifice eforturile și să nu se mai bazeze pe supermarketuri pentru a face munca.

“Încă mai vedem o mulțime de pungi mici și mijlocii folosite, în special în categoria de produse alimentare, iar în timp ce mă bucur că majoritatea au făcut acest lucru în mod voluntar, cred că plasticul trebuie încă să fie interzis. Pentru afaceri, pentru mediu, pentru consumator și, bineînțeles, chiar și pentru consiliile care trebuie să lucreze pentru a elimina aceste lucruri din depozitele de deșeuri, există o multitudine de beneficii pe ansamblu pentru a face acest lucru”, a spus el .

Comentarii

comentarii