Consumul de resurse naturale, o problema grava a Romaniei

Deficitul concurential, consumul mare de resurse si lipsa sustinerii stiintifice sunt trei dintre problemele pe care Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila isi propune sa le rezolve, conform ministrului Mediului Attila Korodi, prezent la Forumul National pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului.

Ministrul a aratat ca ideea centrala care sta la baza acestei strategii este cea a consumului de resurse din tara noastra, pentru ca Romania se imprumuta in prezent de la generatiile viitoare.
„Resursele pe care le avem nu sunt utilizate eficient. Productia industriala a crescut, in ultimii 5 ani, cu 40%, dar consumand cu 46% mai multe resurse. Adica, am cam produs in pierdere. Doua treimi din termocentrale si aproape jumatate din hidrocentrale si-au cam trait traiul, cum se spune. Rentabilizarea si retehnologizarea lor este o mare provocare”, a subliniat Korodi.

O problema apasatoare o constituie sistemul de invatamant, care, conform ministrului da cu 70% mai putin cercetatori fata de media Uniunii Europene. Astfel, in vreme ce in Uniune media este de, 7,8 cercetatori la 1000 de persoane, in Romania media este de doar 2,6 cercetatori la 1000 de persoane.
„Sigur, aceste date nu sunt foarte optimiste. Ele spun ceva si despre felul in care efortul aderarii la Uniunea Europeana ne-a concentrat toate resursele si energiile catre domeniile care au facut parte din capitolele de aderare. Din aceasta cauza, domenii cheie, cum sunt sanatatea si invatamantul – care n-au fost prinse in capitolele de negociere – au ramas, dupa anul 2000, niste „fete fara zestre”, sau cu o zestre mai saraca.”

Pe de alta parte ministrul a spus ca nu putem investi in tehnologii de varf cata vreme oamenii din regiunile rurale nu au acces la apa si canalizare si cata vreme deseurile si apele uzate reprezinta inca o problema si un pericol, iar infrastructura de drumuri este cel putin deficitara. Accesarea fondurilor europene prin programele operationale, intre 2008 si 2013, este, potrivit lui Korodi solutia de corectare a acestor deficiente si pilonii operationali pe care se va baza Strategia Nationala.

„Tema resurselor va fi regandita plecand si de la marile provocari pe care le aduc schimbarile climatice, si in care energiile neconventionale vor juca un rol tot mai important. Romania poate fructifica aici marele sau potential in domeniul energiilor regenerabile, dar si relieful si habitatele sale, de o varietate exceptionala in Europa si care ofera mari oportunitati pentru turismul ecologic”, a aratat Ministrul.

Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila s-a aflat in centrul discutiilor din cadrul Forumului de astazi, unde au luat cuvantul si doi presedinti ai Romaniei, Emil Constantinescu si Ion Iliescu.

Iliescu: La capitolul reciclare stam mai rau decat inainte de’89

Ion Iliescu, presedintele Fundatiei Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila (GIEDD) a propus crearea unei Aliante Nationale pentru Dezvoltare Durabila, la care sa participe toti cei implicati, de la oameni politici la lideri ai societatii civile. Fostul presedinte a subliniat la randul sau importanta unei strategii care sa se dezvolte pe doua directii importante: cresterea productivitatii si scaderea consumului. Acesta a mai amintit de sectorul Reciclarii, unde, a spus el, stam mai rau decat inainte de 1989. Reciclarea trebuie sa reintre in circuitul economic pentru ca astfel se creaza locuri de munca si se repun in circuit materialele reciclabile, a aratat Iliescu in discursul sau.

Responsabilitatea sociala, un capitol cheie

Emil Constantinescu a aratat ca este de cea mai mare importanta ca liderii societatii civile sa construiasca o agenda pentru responsabilitate sociala, iar responsabilitatea individuala trebuie sa fie cheia stabilirii unei responsabilitati in ansamblu.

„Asa cum companiile lumii au acceptat sustenabilitatea si responsabilitatea sociala, asa si liderii societatii civile trebuie sa construiasca o agenda pentru populatie si sa puna accentul pe responsabilitate sociala, a carei cheie este cea individuala. Diferenta dintre saracie si bogatie este data de modul in care populatia percepe Responsabilitatea”, a aratat Constantinescu.

Forumul National pentru Dezvoltare Durabila a fost organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei impreuna cu Fundatia GIEDD si isi propune consolidarea relatiilor dintre mediul institutional si mediul de afaceri regional, reunind la dezbatere toti factorii decizionali din toate regiunile de dezvoltare.

spot_img

Ultimele știri