Modificare legislativă: contractele cu gropile de gunoi vor fi încheiate de către primăriile de sector și nu de Primăria Capitalei

in Poluare 25 March 2020 486 Views

Toate contractele cu gropile de gunoi vor fi încheiate de către primăriile de sector și nu de Primăria Capitalei, așa cum se întâmpla până acum, potrivit unei hotărâri a consilierilor municipali.

Prin această hotărâre, încheierea contractelor de depozitare a deşeurilor reziduale rezultate în urma procesului de sortare şi tratare a acestora a fost delegată către consiliile locale ale sectoarelor Capitalei

“Încheierea contractelor (…) se va face odată cu ajungerea la termenul final al contractelor pentru activitatea de depozitare, respectiv contractul nr. 955/11.03.1999 încheiat între Municipiul Bucureşti şi SC Iridex Group Import Export SRL şi contractul nr. 22268/14.07.1999 încheiat între Municipiul Bucureşti şi SC Eco Sud SA, cât şi în limita prevederilor autorizaţiilor integrate de mediu deţinute de cele două depozite”, prevede proiectul de hotărâre.

În raportul de specialitate al proiectului se arată că, pentru eliminarea deşeurilor provenite din municipiul Bucureşti, în prezent PMB are în derulare două contracte pentru depozitarea deşeurilor încheiate cu depozitul Chiajna (administrat de SC Iridex Group Import Export SRL) şi cu depozitul Vidra (administrat de SC Eco Sud SA).

Conform sursei citate, contractul nr. 955/11.03.1999 cu Iridex urmează a se finaliza pe 21 martie 2020, iar cel cu Eco Sud din 14 iulie 1999 urmează a se finaliza pe 12 iulie 2020. Depozitul de deşeuri de la Chiajna şi cel de la Vidra deţin câte o autorizaţie integrată de mediu emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti cu valabilitate până în 2028.

“Este absolut necesar ca depozitarea deşeurilor să se realizeze într-un mod controlat, la depozite care deţin autorizaţie integrată de mediu”.

Totodată, potrivit unor prevederi din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale Municipiului Bucureşti aprobă, prin hotărâri ale consiliului local/judeţean/general, măsurile necesare pentru interzicerea abandonării, aruncării sau gestionării necontrolate a deşeurilor, se mai arată în raport.

Primarul General, Gabriela Firea: “În București, serviciul de salubritate este delegat inca din anul 2001 catre primariile de sector, adica de 19 ani. Acolo sunt și toate contractele cu operatorii de salubritate, așadar era o consecință logică să aibă și contractele cu depozitele de deșeuri. Nu avea rost să le impună Primăria Capitalei unde să ducă gunoiul. Vor avea posibilitatea să-l depoziteze unde cred că este mai sigur din punctul de vedere al factorilor de mediu. Am prelungit actul adițional pentru depozitul de la Chiajna cu doar o lună, până pe 21 aprilie, ca să aibă timp sectoarele să încheie contracte unde doresc.”

Într-un comunicat de presă, PMB precizează că depozitul de deșeuri Iridex are aviz de mediu valabil încă opt ani de zile de acum înainte, iar municipalitatea nu poate interveni în modificarea acestui fapt – întrucât nu are pârghii legale în acest sens. Primarul General sau Consiliul General nu au atribuții în a închide sau a deschide un depozit de deșeuri.

Comentarii

comentarii