COP 25. Guterres: „Trebuie să punem capăt războiului pe care-l purtăm împotriva Planetei”

Înainte de cea de-a 25-a Conferință ONU asupra Climei (COP 25), secretarul general al ONU, Antonio Guterres a susținut că omenirea trebuie să pună capăt „războiului pe care-l poartă împotriva Planetei”, adăugând că știință arată că putem face asta.

Antonio Guterres. Foto: ONU, Eskinder Debebe

„De decenii, specia umană este în război împotriva planetei, iar planeta loveşte la rândul ei pentru fiecare lovitură primită. Trebuie să punem capăt războiului nostru împotriva naturii, iar ştiinţa ne spune că o putem face”, a susţinut Antonio Guterres într-o conferinţă de presă de duminică, potrivit Voa News, care citează AFP.

Guterres a menționat un raport al Națiunilor Unite care va fi publicat zilele următoare și care confirmă că ultimii cinci ani au fost cei mai calzi de când se fac înregistrări, cu 2019 – cel mai probabil – al doilea cel mai cald, vreodată.

„Dezastrele cauzate de schimbările climatice devin mai frecvente, mai violente, mai distructive”, a mai spus acesta.

Secretarul general al ONU a mai amintit că, în fiecare an, poluarea, asociată cu schimbările climatice, omoară șapte milioane de oameni și că sănătatea umană și securitatea alimentară sunt în pericol.

 „Punctul din care nu ne mai putem întoarce nu mai este la orizont”, le-a mai spus acesta jurnaliștilor de la Madrid. „Îl putem vedea și se năpustește asupra noastră”.

Amintind că lumea are cunoștințele științifice și mijloacele tehnice pentru a limita încălzirea globală, șeful ONU a denunțat răspunsul lipsit de luare de decizie a politicienilor în fața unei „urgențe climatice globale”.

Lideri politici, diplomați, oameni de știință, activiști și negociatori se întâlnesc la Madrid pentru două săptămâni, între 2 și 13 decembrie, pentru a dezbate problema schimbărilor climatice și a găsi soluții.

Înaintea COP 25, la sfârşitul lunii noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care declară situaţie de urgenţă privind clima şi protecţia mediului în Europa şi la nivel global. Europarlamentarii au solicitat, de asemenea, ca toate propunerile legislative şi bugetare făcute de Comisie să fie în conformitate cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1,5°C.

Cu ocazia COP 25 Parlamentul European a solicitat UE să-şi prezinte strategia de atingere a neutralităţii climatice cât de repede posibil şi cel târziu până în anul 2050. Deputaţii cer, de asemenea, preşedintelui noii Comisii Europene, Ursula von der Leyen, să includă un obiectiv de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în Pactul ecologic european.

spot_img

Ultimele știri