COP24: Liderii globali aprob─â noi reguli de implementare a Acordului de la Paris

in Legislatie, Schimb─âri Climatice 17 December 2018 45 Views

Summitul climatic ONU din Katowice, Polonia a luat sf├ór╚Öit s├ómb─ât─â seara cu un pact privind implementarea Acordului de la Paris, ├«ns─â criticii atrag aten╚Ťia c─â m─âsurile nu sunt suficient de ambi╚Ťioase, iar rezolvarea altor probleme majore a fost am├ónat─â pentru anii viitori.

┬ęKacper Pempel/Reuters

╚Ü─ârile au discutat detaliile complexe privind modurile ├«n care pot calcula ╚Öi ├«nregistra propriile emisii de gaze cu efect de ser─â, care vor forma baza unei ÔÇ×c─âr╚Ťi de reguliÔÇŁ pentru aplicarea Acordului de la Paris. ├Äns─â probleme dificile, cum ar fi modul ├«n care angajamentele existente pot fi traduse la o scar─â mai mare sau modurile ├«n care ╚Ť─ârile s─ârace pot fi sus╚Ťinute financiar pentru a lua asemenea m─âsuri, au fost am├ónate pentru anii urm─âtori.

├Än ultimele ore, acordul a fost am├ónat din cauza unor dezbateri privind creditele de carbon, care sunt oferite ╚Ť─ârilor pentru eforturile de a reduce emisiile ╚Öi pentru rezervoare de carbon, cum ar fi p─âdurile, care absorb dioxid de carbon.

Brazilia ├«╚Öi dorea un amendament ├«n beneficiul ╚Ť─ârii, care ad─âposte╚Öte o mare parte din p─âdurea amazonian─â, ├«ns─â aceast─â m─âsur─â a fost opus─â de alte ╚Ť─âri pentru c─â ar putea permite dubla contabilizare a creditelor de carbon ╚Öi ar putea submina integritatea sistemului.

Jair Bolsonaro, noul pre╚Öedinte al Braziliei, a refuzat oferta de a g─âzdui summitul climatic de anul viitor, spre ├«ngrijorarea exper╚Ťilor care atrag aten╚Ťia c─â discu╚Ťiile vor deveni tot mai complicate f─âr─â suportul acestei na╚Ťiuni.

Cea de-a 24-a Conferin╚Ť─â a P─âr╚Ťilor la Conven╚ŤiaÔÇôcadru a ONU privind Schimb─ârile Climatice (COP24) s-a terminat cu un pact care clarific─â o parte din m─âsurile care pot fi luate pentru a implementa Acordul de la Paris.

David Waskow, de la Institutul de Resurse Globale, a declarat c─â pactul final este o funda╚Ťie bun─â pentru state.

ÔÇ×Stabile╚Öte direc╚Ťia de deplasare ╚Öi va stimula ╚Ť─ârile s─â ia m─âsuri. Acum ╚Ť─ârile trebuie s─â se duc─â acas─â ╚Öi s─â-╚Öi fac─â temele, prin sporirea angajamentelor [privind emisiile].ÔÇŁ

├Äns─â ├«ntrebarea cheie legat─â de nivelul de ambi╚Ťie al ╚Ť─ârilor a fost l─âsat─â deoparte, de╚Öi raportul recent realizat de IPCC ar─âta c─â f─âr─â o reducere radical─â a emisiilor, lumea se ├«ndreapt─â spre schimb─âri climatice catastrofale ╚Öi c─â este nevoie de schimb─âri radicale ├«n toate aspectele societ─â╚Ťii ├«n urm─âtoarele decenii.

Green Report Shop Transport ECO

Ant├│nio Guterres, secretar general ONU, a aplaudat pactul, ├«ns─â a subliniat nevoia unor m─âsuri mai drastice, cum ar fi obiective mai dure privind reducerea emisiilor ╚Öi adaptarea infrastructurii pentru a face fa╚Ť─â efectelor schimb─ârilor climatice.

ÔÇ×Aprobarea programului de lucru al Acordului de la Paris este o baz─â pentru un proces transformativ care va necesita consolidarea ambi╚Ťiilor din partea comunit─â╚Ťii interna╚Ťionale. ╚śtiin╚Ťa a ar─âtat clar c─â avem nevoie de cre╚Öterea ambi╚Ťiilor pentru a combate schimb─ârile climatice. De acum ├«ncolo, cele cinci priorit─â╚Ťi ale mele vor fi: ambi╚Ťie, ambi╚Ťie, ambi╚Ťie, ambi╚Ťie ╚Öi ambi╚Ťie.ÔÇŁ

Ecologi╚Ötii au criticat ╚Öi ei lipsa de ambi╚Ťie a guvernelor.

ÔÇ×Un an de dezastre climatice ╚Öi un avertisment sumbru din partea celor mai buni oameni de ╚Ötiin╚Ť─â ai lumii ar fi trebuit s─â duc─â la mult mai mult. ├Än schimb, guvernele au dezam─âgit iar oamenii, ignor├ónd ╚Ötiin╚Ťa ╚Öi situa╚Ťia critic─â a celor vulnerabili. F─âr─â m─âsuri imediate, nici cele mai puternice reguli nu ne vor duce undeva. Oamenii se a╚Öteptau la ac╚Ťiune, iar guvernele nu au oferit acest lucru. Este inacceptabil din punct de vedere moral.ÔÇŁ, a delcarat Jennifer Morgan de la Greenpeace.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii