10 copaci care au intrat în cartea recordurilor

in Biodiversitate 6 June 2017 6,161 Views

De la copacul care crește cel mai repede până la cel care este cel mai periculos arbore, în lume există o mai multe de specii care au intrat în Guinness World Book.

copaci

foto: wikimedia commons

  1. Copacul care crește cel mai repede

Paulownia Tomentosa, arbore originar din China, este cel care din 2011 de╚Ťine recordul la categoria sa. ├Än cunoa╚Öterea popular─â, mai este denumit ╚Öi Arborele Prin╚Ťesei, pentru c─â denumirea sa, Pavlovina, provine de la fiica ╚Ťarului Pavel I al Rusiei, Anna Pavlovna – regin─â a Olandei. Copacul este cultivat masiv ├«n ╚Ť─ârile asiatice. ├Än primele trei s─âpt─âm├óni, poate cre╚Öte p├ón─â la 30 de cm ╚Öi ├«n primul an,┬áp├ón─â la ╚Öase metri. Specia a fost naturalizat─â ├«n SUA ╚Öi ├«n timpul fotosintezei poate produce de trei-patru ori mai mult oxigen dec├ót orice alt─â specie de copac. Arborele are ni╚Öte flori mov ╚Öi lemnul s─âu este folosit pentru construc╚Ťia iahturilor sau a instrumentelor muzicale.

copaci

foto: wikimedia commons

De asemenea, odată cu recoltarea unui arbore Paulownia, un copac nou va crește din trunchiul rămas în pământ. Din aceeași rădăcină poate crește un arbore nou la fiecare opt-12 ani.

2.  Cel mai înalt copac din lume

├Än prezent, cel mai ├«nalt copac din lume este Hyperion, care, ├«n septembrie 2006, m─âsura 115,54 de metri. Arborele, care face parte din specia┬áSequoia, a fost descoperit ├«n 2006 de┬áChris Atkins ╚Öi Michael Taylor ├«ntr-un parc na╚Ťional din California. Sequoia sau Bradul Ro╚Öu de Coast─â este originar din America de Nord.

copaci

foto: wikimedia commons

 

3. Cel mai bătrân copac

Potrivit Guinness Records, cel mai b─âtr├ón copac ├«nregistrat vreodat─â ├«n cartea recordurilor este un pin din specia Pinus Longaeva. Acesta a fost denumit Prometeu ╚Öi a tr─âia pe Muntele Wheeler, Nevada (SUA). C├ónd a fost t─âiat, speciali╚Ötii au num─ârat 4,867 de inele, ├«ns─â au estimat┬ác─â ar avea ├«n jur de 5.200 de ani, din cauz─â c─â a tr─âit ├«n condi╚Ťii potrivnice, care i-au ├«ncetinit dezvoltarea. Prometeu m─âsura 5,1 m ├«n─âl╚Ťime ╚Öi avea un diametru de 1,8 metri. Copacul s-a dezvoltat pe munte┬ála o altitudine de┬á3,048 m.

copaci

foto: wikimedia commons

4. Cel mai mare copac dup─â volum

Generalul Sherman, care de╚Ťine recordul de cel mai mare copac din lume dup─â volum, este un sequoia gigant (Sequoiadendron giganteum). Acesta se afl─â ├«n Parcul Na╚Ťional Sequoia din California. ├Än 1980, c├ónd a fost m─âsurat, trunchiul avea un volum de┬á1,487 m┬│. ├Än 2004, speciali╚Ötii estimau c─â are deja┬á1,530 m┬│. Arborele are o ├«n─âl╚Ťime de┬á82.6 m ╚Öi trunchiul are un diametru de 8,2 m. ├Än cirumferin╚Ť─â m─âsoar─â┬á25,9 m. ├Än plus, se estimeaz─â c─â are ├«n jur de 2.100 ani. Dac─â sunt luate ├«n calcul ╚Öi r─âd─âcinile, arborele c├ónt─âre╚Öte┬á1.814 tone.

copaci

foto: wikimedia commons

5. Cel mai toxic┬ácopac –┬áManchineel

Seva acestui copac este at├ót de toxic─â pentru om ├«nc├ót ├«i poate provoca r─âni. ├Än plus, ├«n contact cu ochii poate provoca orbirea temporar─â. Manchineel, copac care face parte din familia┬áEuphorbiaceae, este originar din emisfera vestic─â. ├Än timpul ploilor, chiar ╚Öi ad─âpostirea sub el este periculoas─â pentru c─â substan╚Ťa pe care o secret─â este foarte caustic─â. Copacul are ni╚Öte fructe mici, asem─ân─âtoare merelor verzi, care dac─â sunt m├óncate pot provoca dureri ╚Öi pot fi fatale. Mai mult dec├ót at├ót, dac─â Manchineel este incendiat, fumul rezultat poate fi la fel de toxic.

copaci

foto: wikimedia commons

6. Cel mai bătrân copac plantat

Potrivit Guinness Records, cel mai bătrân copac plantat de om se află în Sri Lanka din anul 288 î.hr. Ficus religiosa, denumit Sri Maha Bodhiya are 2.300 de ani și hindușii și budiștii îl consideră copac sfânt.

copaci

foto: wikimedia commons

7. Cel mai b─âtr├ón copac – prin regenerare

├Än v├órst─â de 9.550 de ani, copacul a fost descoperit ├«n Norvegia. R─âd─âcinile moldiului (Picea abies) ├«nalt de aproape 4 metri s-au regenerat timp de 9.550 de ani. Pinul┬áOld Tjikko a intrat pentru prima dat─â┬á├«n cartea recordurilor ├«n 2008 cu titlul de cel mai b─âtr├ón copac. De fapt, este cel mai b─âtr├ón copac pentru c─â din r─âd─âcinile lui a crescut un altul, prin ├«nmul╚Ťire vegetativ─â. ├Än cazul lui Old┬áTjikko, r─âd─âcinile de 9.550 de ani au generat p├ón─â acum 4 copaci.

copaci

foto: wikimedia commons

 

8.┬áCel mai mare copac viu – ├«n func╚Ťie de circumferin╚Ť─â

El Arbol del Tule este copacul viu cu cea mai mare circumferin╚Ť─â ╚Öi se afl─â ├«n statul Oaxaca din Mexic. ├Än 1998, chiparosul era ├«nalt de 42 de m ╚Öi trunchiul s─âu avea o circumferin╚Ť─â de aproximativ┬á36 m. ├Än diametru m─âsura┬á11,5 m ╚Öi era ├«nalt de 1,5 m. Potrivit Guinness, baobabii africani sunt considera╚Ťi adesea arborii cu cele mai mari circumferin╚Ťe, ├«ns─â ace╚Ötia sunt de fapt mai mul╚Ťi copaci care au fuzionat, spre deosebire de chiparosul El Arbol del Tule.

copaci

foto: wikimedia commons

9. Copacul cu cea mai mare circumferin╚Ť─â a coroanei

Castanul european (Castanea sativa), cunoscut ╚Öi sub numele de Copacul celor o sut─â de cai, m─âsura ├«n circumferin╚Ťa coroanei┬á57,9 m. De aici ╚Öi numele – copacul sub care s-ar fi putut ad─âposti 100 de cai. Castanul se afl─â ├«n apropiere de Muntele Etna, ├«n Sicilia. De asemenea, este ╚Öi cel mai b─âtr├ón castan din lume – speciali╚Ötii estimeaz─â c─â are ├«ntre 2.000 ╚Öi 4.000 de ani. ┬á├Än prezent, este separat ├«n trei p─âr╚Ťi.

copaci

foto: wikimedia commons

 

10. Cea mai veche specie de copac

Cea mai veche specie de copac este Ginkgo Biloba din Zhejiang (China) care a apărut pentru prima oară acum circa 160 milioane de ani, în timpul perioadei jurasice. Specia a fost redescoperită de Engelbert Kaempfer (Germania) în 1690 și a ajuns în Anglia în 1754. Ginko Biloba este cunoscută și sub numele de cea mai veche fosilă vie. Amprentele frunzelor acestei specii au fost găsite în rocile sedimentare din perioadele Jurasic și Triasic (135-210 milioane de ani în urmă).

copaci

foto: wikimedia commons

 

 

Comentarii

comentarii