Copacul care transformă vântul în electricitate

in Energie 1 December 2014 985 Views

O echipă de ingineri francezi au creat un copac artificial care poate genera electricitate folosind vântul. “Ideea mi-a venit stând într-o piață unde am văzut frunzele tremurând chiar dacă nu bătea vântul”, spune Jerome Michaud-Lariviere, fondatorul companiei pariziene care va pune pe piață Wind Tree în 2015, adăugând că totuși energia trebuia să vină de undeva și să fie transformabilă în wați. 

 

tree1

 

Copacul folosește lame mici din interiorul “frunzelor” copacului care transformă vântul – indiferent de direcția lui – în energie și care au avantajul de  fi complet silențioase. După trei ani de cercetări, echipa a reușit să creeze prototipul cu o înălțime de opt metri care e instalat în comuna Pleumeur-Bodou din Brittany, în nord-vestul Franței. Cercetătorii speră ca Wind Tree să fie folosit în casele oamenilor și în centre urbane.

Copacul, care costă aproape 30.000 de euro, poate genera electricitate în de două ori mai multe zile decât o turbină convențională întrucât poate produce energie și la un vânt de doar 4,5 m/s. Lariviere spune că instalația este profitabilă la vânturi de peste 7,8 m/sn medie  pe an.

 

tree2

 

Cercetătorii au creat copacul pentru a profita de curenții de aer din orașe și a genera electricitate pentru lămpile stradale cu LED sau o stație pentru încărcarea mașinilor electrice. Copacul poate fi încorporat în locuințe, alături de alte forme de energie – solară, geotermală – pentru clădiri eficiente energetic.

Sursa: DailyMail

Puteți citi și:

Raport CE: Energia eoliană este cea mai ieftină

Olandezii scot pe piață o turbină eoliană urbană

Comentarii

comentarii