Copenhaga a construit prima pista de bicicleta in 1892

in EcoLIFESTYLE, Transport 11 September 2015 3,835 Views

Danemarca pare s─â fi fost mereu o ╚Ťar─â “bike friendly”, dar popularitatea acestui mijloc de transport a prins av├ónt odat─â cu inaugurarea primei piste de biciclete din Copenhaga ├«n 1892. ├Än cei 15 ani care au urmat, ora╚Öul a ├«nregistrat o cre╚Ötere spectaculoas─â a num─ârului de biciclete de la 2.500 la 80.000, care s-a men╚Ťinut p├ón─â la ├«nceputul celui de-al doilea r─âzboi mondial, potrivit techinsider.io.

bibicleta

“Multe familii din clasa de mijloc, cu copii ├«n Copenhaga nici m─âcar nu detin o masina,” afirm─â site-ul oficial al Danemarcei. ├Än lunile de iarn─â, pluguri de z─âpad─â cur─â╚Ť─â pistele pentru biciclete ├«naintea drumurilor, iar ledurile ├«ncastrate ├«n asfalt permit bicicli╚Ötilor s─â se deplaseze printre semafoarele la care ma╚Öinile ├«nc─â a╚Öteapt─â.

├Än timpul orelor de v├órf, semafoare sunt sincronizate astfel ├«nc├ót bicicli╚Ötii care men╚Ťin o vitez─â constant─â de 20 km/h se pot deplasa continuu.

Copenhaga are peste 12.000 de kilometri de trasee de bicicletă, iar marile metropole ale lumii încearcă să-i copieze modelul, așa cum este cazul capitalei nipone, Tokyo, sau sedezii din Stockholm.

Criza petrolului benefic─â pentru biciclete

La fel ca ├«n toat─â Europa de Vest, dup─â cel de-al doilea r─âzboi mondial, dezvoltarea economic─â a deschis danezilor accesul la o pia╚Ť─â auto aflat─â ├«n plin─â ascensiune. ├Äns─â ├«n anii 1960, poluarea aerului ╚Öi accidentele legate de trafic au tras un semnal de alarm─â. De asemenea, criza energetic─â din 1973 a paralizat ├«n special Danemarca, a c─ârei economie depindea ├«n propor╚Ťie de 92% de petrol.

Din necesitate, o mare parte a ╚Ť─ârii ╚Öi-a descoperit con╚Ötiin╚Ťa ecologist─â, iar bicicletele, acei prieteni de ├«ncredere p─âr─âsi╚Ťii pentru un timp, au redat libertatea ├«ntr-o lume dependent─â de benzin─â ╚Öi motorin─â.

├Äncep├ónd din 1980 bicicleta a cunoscut o rena╚Ötere ├«n Danemarca. Ast─âzi, Danemarca stabile╚Öte un nou standard pentru energie regenerabil─â ╚Öi eficien╚Ť─â, ╚Öi se pare c─â “40” este num─ârul magic: 40 de ani de la criza de energie, 40% din energia ╚Ť─ârii este din surse regenerabile, ╚Öi doar 40% din danezi de╚Ťin o masina. ├Än SUA 95% din popula╚Ťie de╚Ťine o ma╚Öin─â.

Sistemul func╚Ťioneaz─â ├«n mare parte pentru c─â bicicletele au prioritate. ├Än proiectele de ciclism din Danemarca s-au investit peste 417 milioane de dolari. 63% din membrii Parlamentului vin la serviciu pe biciclet─â.

Comentarii

comentarii