Copiii intrec firmele de colectare

Elevii din sapte judete ale Romaniei s-au dovedit mai eficienti decat firmele specializate in colectarea deseurilor.

Copiii au reusit sa colecteze, pe parcursul a cinci luni, peste 42.000 kilograme de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE). Cantitatea medie stransa de fiecare elev se ridica la 2,47 kilograme, depasind media de colectare la nivel national, de 1 kilogram DEEE colectat anual.

Actiunea de colectare s-a desfasurat in cadrul programului educational Patrula de Reciclare, finalizat la data de 15 iunie 2012. Programul a implicat elevii in activitati de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, de informare si protectie a mediului.

In actiune au fost implicati peste 17.000 de elevi, reprezentand 206 scoli din sapte judete.

54 de scoli au raportat proiecte proprii de creatie sau de promovare a colectarii, iar 24 de scoli au facut propuneri de postere pentru urmatoarea editie a proiectului. Copiii, profesorii si unitatile de invatamant au fost rasplatiti cu premii. Acestea au vizat cea mai mare cantitate colectata de un elev (pentru care s-a acordat echipament pentru dotarea unui laborator audio video), cel mai activ profesor (care a primit un sistem micro hi-fi) si cea mai buna propunere de poster (premiata cu un LCD).

Pe baza acestei ultime propuneri, va fi elaborat posterul editiei viitoare a programului Patrula de reciclare, care va debuta in toamna anului 2012.

Premii de la Philips si Indesit

Premiile nationale, oferite de Philips si Indesit, membrii fondatori ai Asociatiei RoRec, au fost castigate de bistriteni.

Liceul cu Program Sportiv Bistrita a fost institutia care a colectat cea mai mare cantitate / membru: 205,4 kilograme de DEEE.
Cel mai activ profesor coordonator, la nivel national, a fost Teodora Popescu, de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Nr.1 Bistrita.
Premiul special al juriului, desemnat in urma notarii si evaluarii celor 24 de propuneri de poster, a fost acordat echipei de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Nr.1 din Bistrita.

“Multumim agentilor Patrulei de reciclare, profesorilor coordonatori, Primariilor si Inspectoratelor Scolare Judetene care ni s-au alaturat in extinderea acestui program. Rezultatele editiei 2011-2012 a programului Patrula de reciclare ne arata, o data in plus, ca protectia mediului a depasit zona pur teoretica, insemnand deja o implicare mult mai concreta a generatiei tinere, copii care devin ei insisi exemple pentru adulti. Vom relua in lunile urmatoare programul, in care avem deja tot mai multe judete participante”, a declarat Andreea Idriceanu, manager de comunicare RoRec.

Dintre judetele partipante la Patrula de Reciclare, Calarasiul s-a evidentiat prin cea mai mare cantitate colectata – aproape 9.000 de lilograme DEEE. In clasamentul pe unitati de invatamant, Scoala cu clasele I-VIII George Emil Palade din Ploiesti s-a detasat prin colectarea unei cantitati impresionante de DEEE: 2.596,6 kilograme. La randul sau, Judetul Timis s-a remarcat prin propunerile sale creative – peste 30 de proiecte inscrise in concurs. Judetul Timis a reusit aceasta performanta intrucat era deja familiarizat cu directiile programului, datorita proiectului pilot desfasurat in anul 2011.

Norma europeana: 4 kilograme DEEE pe locuitor, anual

Patrula de reciclare se desfasoara sub forma unui program educational de protectie a mediului, centrat pe colectarea si reciclarea DEEE in unitatile de invatamant, pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kilograme/locuitor anual.

Prin intermediul acestui program, organizatorii au pus la dispozitie un sistem de colectare DEEE accesibil, avand ca scop principal incurajarea obiceiului de colectare selectiva.

In plus, programul are si o componenta educationala puternica, prin care ajuta elevii sa inteleaga unele dintre cauzele poluarii mediului si sa constientizeze faptul ca reducerea acestora depinde de fiecare dintre noi.

Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec va continua seria activitatilor de educare, constientizare si colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), prin extinderea, la nivel national, a programului Patrula de reciclare, realizat in parteneriat cu Primariile si Inspectoratele Scolare Judetene, alaturi de doi dintre membrii fondatori RoRec – Indesit si Philips.

Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec este o organizatie colectiva non-profit avand ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuti producatori europeni de electrocasnice cu activitate in Romania.

Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a sanatatii umane, pentru utilizarea rationala a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si implicit prin reintroducerea in sectorul economic de materii prime.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici
 

spot_img

Ultimele știri