Copiii nevăzători învață să meargă pe bicicleta în tandem

in CSR 1 August 2019 129 Views

30 de copii nevăzători din Brașov, Timișoara și Cluj Napoca învață să meargă pe bicicleta în tandem în cadrul proiectului Tandem BikeFland, inițiat anul trecut de Clubul Sportiv Tandem Arena. Cursurile au loc la baza sportivă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român de la Izvorani, în 26 iulie și 2 august.

Coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, primul român nevăzător care a pedalat, în tandem cu un prieten, de la Arad la Londra, în anul 2012.

Anul acesta am avut bucuria să ne reîntâlnim cu o parte dintre copiii care au participat la prima ediție Tandem BikeFland. Unii au rămas prieteni, iar alții chiar au devenit cicliști de performanță, pedalând în tandem la diverse competiții. Așa ne-am dat seama că tabăra și-a atins ambele scopuri, cel de incluziune socială și eliminarea sedentarismului în rândul copiilor cu deficiențe”, a declarat Florin Georgescu, Președinte Tandem Arena

Sportul, o metodă de incluziune socială

Tandem BikeFland a apărut la ideea lui Florin Georgescu care a sesizat oportunitățile reduse de practicare a activităților sportive de către tinerii cu deficiențe de vedere. Astfel că, în 2018 a organizat prima tabără de paraciclism, unde foarte mulți copii nevăzători au practicat ciclismul în tandem, făcând echipă cu tineri sportivi.

Pe lângă beneficiile asupra sănătății, paraciclismul facilitează mai mult decât orice domeniu cheie din activitatea umană procesul de incluziune socială. Tinerii nevăzători învață în zilele pe care le petrec în tabără să aibă mai multă încredere în ei, să dezvolte relații de prietenie, să formeze o echipă, să treacă de bariera dizabilităților și să se bucure de mersul pe bicicletă.

Copiii care vor participa în tabără la Izvorani vor fi însoțiți de 30 piloți voluntari de biciclete tandem, iar cursurile de pregătire vor fi susținute de șase instructori sportivi. Se vor desfășura zilnic două antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism și unul la bazinul de înot.

Tabăra Tandem BikeFland 2 va fi urmată de Campionatul de Ciclism în Tandem

Campionatul de Ciclism în Tandem avea loc în luna octombrie la Timișoara,laaceastă competiție participând aproximativ 50 de echipaje de tandem din toată țară, dintre care o parte fiind copii care s-au antrenat în tabără. Competiția va fi deschisă atât bicicletelor în tandem, cât și bicicletelor single.

328 de elevi din școlile de nevăzători se vor bucura de bicicletele în tandem

Anul trecut au fost donate 19 biciclete tandem către cinci școli pentru copiii cu deficiențe din România,  astfel elevii au avut acces pe tot parcursul anului la mobilitate și cunoștințele necesare unei vieți active. Anul acesta, la finalul proiectului BikeFland 2, toate bicicletele pe care copiii le vor folosi vor ajunge la aceleași școli din România. Bicicletele tandem și echipamentele sportive necesare desfășurării programului au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor primite de la finanțator.

Comentarii

comentarii