Jumătate dintre coralii Marii Bariere au pierit în ultimii 25 de ani

Un nou studiu arată că episoadele de albire, cauzate de încălzirea globală, au dus la pierderea a jumătate dintre coralii din Marea Barieră, din Australia, în ultimii 25 de ani.

Studiul, publicat în revista ştiinţifică Proceedings of the Royal Society, dă un semnal de alarmă cu privire la amploarea degradării tuturor tipurilor de corali de la mijlocul anilor 1990 în acest ecosistem din nord-estul Australiei, înscris în 1981 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Marea Barieră de corali şi-ar putea însă pierde acest titlu din cauza degradării sale, ce are drept cauză în principal recurenţa episoadelor de albire a coralilor, o consecinţă a schimbărilor climatice.

În cadrul procesului de albire în masă, sunt deteriorate algele calcaroase microscopice, organisme vii care le oferă energie și culoare coralilor. Fenomenul este reversibil, dar poate dura și zeci de ani.

Specialiștii consideră că fenomenele de albire în masă din 2016 și 2017 au fost cele care au afectat cel mai mult ecosistemul, și fac apel la acțiuni imediate pentru a stopa emisiile de seră. Înainte, alte două episoade fuseseră înregistrate în 1998 şi 2002. Un al cincilea a fost observat în martie 2020, însă daunele pe care le-a provocat nu au fost evaluate încă în totalitate.

Cele mai mari specii de corali – cum sunt cei care au formă de masă – au fost cele mai afectate, până la punctul în care unele dintre ele au dispărut din extremitatea nordică a Marii Bariere.

„Aceste specii sunt în proporţie de 80 sau 90% dispărute prin comparaţie cu acum 25 de ani”, a declarat pentru AFP profesorul Terry Hughes de la Universitatea James Cook, unul dintre autorii studiului. „Coralii oferă refugiu pentru numeroşi peşti şi creaturi marine, astfel că pierderea acestor uriaşi corali tridimensionali va schimba întregul ecosistem”.

Marea Barieră de Corali, întinsă pe 2.300 de kilometri, generează venituri de patru miliarde de dolari pentru sectorul turistic australian.

Citește și: 

Urgență de mediu în Mauritius, după ce o navă cu combustibil a eșuat într-un recif de corali

Marea Barieră de Corali, afectată pentru a treia oară în ultimii cinci ani de fenomenul albirii în masă

Palau, prima țară care a interzis cremele de soare care dăunează coralilor

spot_img

Ultimele știri