Coreea de Sud a interzis pungile de plastic de unic─â folosin╚Ť─â din supermarketuri

in EcoLIFESTYLE, Poluare 4 January 2019 183 Views

13.000 de supermarketuri din Coreea de Sud le vor oferi clien╚Ťilor pungi de h├órtie sau din material textil ├«n locul celor din plastic. Pungile de plastic ajunseser─â s─â reprezinte o treime din de╚Öeurile reciclabile ale acestei ╚Ť─âri.

pungi de plastic

├Äncep├ónd cu 1 ianuarie, Coreea de Sud s-a al─âturat unei liste ├«n continu─â cre╚Ötere de ╚Ť─âri care ├«ncearc─â s─â elimine pungile de unic─â folosin╚Ť─â din plastic. Pentru a conserva resursele naturale ╚Öi pentru o mai bun─â gestionare a de╚Öeurilor reciclabile, ministerul Mediului a anun╚Ťat c─â aceste pungi nu vor mai fi oferite clien╚Ťilor supermarketurilor, potrivit CNN.

M─âsura vine ca o extindere a legii care a func╚Ťionat p├ón─â la 31 decembrie 2018 ╚Öi care prevedea ca pungile de unic─â folosin╚Ť─â din plastic s─â fie oferite doar contra-cost. Noua lege vizeaz─â 2.000 de supermarketuri mari ╚Öi 11.000 de supermarketuri cu suprafe╚Ťe de 165 de metri p─âtra╚Ťi. Pungile de plastic vor putea fi folosite, totu╚Öi, pentru a ├«mpacheta carnea ╚Öi pe╚Ötele.

carturesti.ro

Supermarketurile vor oferi clien╚Ťilor alternative care pot fi reciclate, cum ar fi pungi din h├órtie sau din material textil. ┬áCei care ├«ncalc─â noua legisla╚Ťie risc─â amenzi echivalente cu 2.700 de dolari.

Urm─âtorul pas pe care ministerul Mediului ├«l va face, va fi reducerea produselor din plastic de unic─â folosin╚Ť─â, cum sunt paiele.

Potrivit unor statistici din 2015, un coreean lua în medie acasă 420 de pungi de plastic pe an, ceea ce însemna de șase ori mai mult decât germanii și de 105 ori mai mult decât finlandezii. Numai în 2017, vizitatorilor din clădirile din capitala Seul le-au fost distribuite 291.000 de pungi de plastic ca să-și acopere umbrelele ude.

Interzicerea pungilor de plastic în lume

O serie de ╚Ť─âri au interzis sau taxeaz─â pungile de unic─â folosin╚Ť─â din plastic, cum ar fi Australia, Marea Britanie, Fran╚Ťa, China, Noua Zeeland─â ╚Öi Olanda. ├Äns─â Kenia are cele mai aspre pedepse: cei care ├«ncalc─â legea pot s─âv├ór╚Öi o pedeaps─â de patru ani ├«n ├«nchisoare sau pot pl─âti o amend─â de p├ón─â la 39.000 de dolari.

Anul trecut, China a interzis importul a 24 de tipuri de de╚Öeuri solide, inclusiv unele variet─â╚Ťi de plastic ╚Öi h├órtie nesortat─â. Astfel, a pus presiune pe Europa s─â-╚Öi gestioneze de╚Öeurile care p├ón─â atunci erau trimise ├«n China.

├Än octombrie, Parlamentul European a votat interzicerea unei game de produse de unic─â folosin╚Ť─â din plastic, cum ar fi paiele, be╚Ťi╚Öoarele de urechi ╚Öi tac├ómurile, precum ╚Öi obliga╚Ťia ca cele mai multe sticle s─â fie reciclate.

World Economic Forum estimează că în oceanele lumii se află în prezent 150 de milioane de tone de plastic. În plus, spunea revista Science în 2015, între 5 și 13 milioane de tone li se vor adăuga acestora în fiecare an.

Iar unele cercet─âri avertizeaz─â c─â, p├ón─â ├«n 2050, ├«n oceane va fi mai mult plastic dec├ót vor fi pe╚Öti, ╚Ťin├ónd cont de greutate.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii