Coronavirusul a redus emisiile de CO2 din China cu 25%

in Poluare 22 February 2020 2,470 Views

Epidemia de coronavirus, care paralizeaz─â activitatea economic─â ╚Öi social─â ├«n China, ar fi redus emisiile de CO2 ale ╚Ť─ârii cu cel pu┼úin un sfert, ├«n ultimele dou─â s─âpt─âm├óni, potrivit unui raport publicat ├«n CarbonBrief.

De obicei, ├«m perioada ocazionat─â de Anul Nou Lunar, totul se┬á ├«nchide ╚Öi apoi via╚Ťa ├«╚Öi reia cursul normal. Nu ╚Öi de aceast─â dat─â, c├ónd zilele libere au fost prelungite de la 25 ianuarie p├ón─â la 10 februarie. De atunci, din cauza m─âsurilor drastice de izolare ┼či a restric┼úiilor de trafic impuse pentru stoparea r─âsp├óndirii epidemiei, numeroase fabrici au fost ├«nchise sau func┼úioneaz─â la relanti.

Drept consecin┼ú─â, consumul energetic ┼či emisiile de gaze cu efect de ser─â au sc─âzut cu 100 de milioane de tone ├«n raport cu aceea┼či perioad─â a anului trecut sau o reducere de 6% a emisiilor totale globale.

O astfel de reducere ├«n dou─â s─âpt─âm├óni ar putea, ├«n sine, s─â reprezinte o sc─âdere cu aproximativ 1% a emisiilor anuale ale celei de-a doua cea mai important─â economie mondial─â. ├Äns─â ”adev─ârata ├«ntrebare este dac─â impactul va fi de durat─â ┼či dac─â nu va fi cumva anulat sau chiar inversat”, se arat─â ├«n studiu.

Dacă presupunem că economia Chinei nu va fi relansată într-un ritm alert pentru a compensa, asta ar putea însemna că vedem că nivelurile globale de CO2 rămân plane sau chiar scade ușor până la sfârșitul anului 2020.

├Äns─â, anali╚Ötii sunt ├«ngrijora╚Ťi c─â emisiile chineze ar putea cre┼čte de-a lungul anului datorit─â inten┼úiilor de relansare economic─â ale autorit─â┼úilor.

O alt─â m─âsur─â a polu─ârii aerului a fost, de asemenea, ameliorat─â semnificativ de focarul de coronavirus. Conform m─âsur─âtorilor din satelit, nivelurile chineze╚Öti de NO2 au fost cu 39% mai mici ├«n ultimele dou─â s─âpt─âm├óni fa╚Ť─â de aceea╚Öi perioad─â din 2019. Aceasta va fi o veste binevenit─â pentru cei afecta╚Ťi de infec╚Ťia respiratorie, av├ónd ├«n vedere c─â oxizii de azot sunt iritan╚Ťi pulmonari puternici ╚Öi sunt responsabili pentru aproximativ 38.000 de decese premature din cauza emisiilor de motorin─â.

 

Comentarii

comentarii