Costul carbonului pl─âtit de companiile din Europa s-ar putea dubla

in Poluare 21 September 2020 52 Views

Costul carbonului plătit de companiile din Europa s-ar putea dubla în această decadă, datorită planurilor UE de reducere mai accentuată a emisiilor până în 2030, arată o analiză a Comisiei Europene, prezentată joi, transmite Reuters.

dioxid de carbon

Comisia Europeană a prezentat joi o analiză referitoare la modul în care cele 27 de state membre ar putea reduce emisiile cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu cele din 1990.

Pentru a atinge acest obiectiv, care necesit─â aprobarea statelor membre ┼či a Parlamentului European. Comisia vrea s─â ├«nt─âreasc─â sistemul de tranzac┼úionare a emisiilor, care oblig─â centralele energetice, fabricile ┼či companiile aeriene care efectueaz─â zboruri ├«n Europa s─â cumpere permise pentru acoperirea emisiilor.

Comisia a afirmat că scenariile sale pentru îndeplinirea ţintelor referitoare la climă ar putea avea ca rezultat un preţ al carbonului în Europa de 32-44 de euro, în 2030, măsurat la preţurile din 2015.

Calculat la pre┼úurile din 2030, nivelul superior la intervalului este un pre┼ú de 59 de euro p├ón─â ├«n 2030, potrivit calculelor efectuate de anali┼čtii firmei Refinitiv. Ace┼čti au folosit un nivel al infla┼úiei de 2% pe an din 2015 p├ón─â ├«n 2030.

Preţul ar fi aproximativ dublu faţă de preţul actual al permiselor pentru carbon din UE, care în această săptămână au fost tranzacţionate la un nivel istoric de 30 de euro pe tonă de carbon, pentru ca joi să coboare sub 29 de euro.

Ţări precum Polonia au avertizat că preţurile mai mari ale carbonului ar putea împovăra companiile care au probleme din cauza pandemiei de Covid-19. Veniturile suplimentare ale UE generate de poluarea mai scumpă ar putea ajuta la finanţarea redresării economice a ţărilor.

Citește și:

Parlamentul European a votat reducerea emisiilor de carbon cu 60%, până în 2030

Decarbonizarea trebuie sus╚Ťinut─â prin programe ╚Öi obiective ambi╚Ťioase de finan┼úare ÔÇô raport Bankwatch

Comentarii

comentarii