Costuri uriașe din cauza vremii extreme din 2020

in Schimbări Climatice 28 December 2020 94 Views

Organizația Christian Aid a evaluat impactul a 10 dintre evenimentele meteorologice care au dus la pierderi de vieți și materiale, un preț foarte ridicat pe care omenirea l-a plătit în 2020 pentru emisiile globale de carbon, care au dus la schimbările climatice.

În timp ce lumea se luptă să facă față pandemiei, milioane de oameni au fost nevoiți să facă față și impactului evenimentelor meteorologice extreme, efecte ale schimbărilor climatice.

Șase dintre evenimentele din raportul Christian Aid au avut loc în Asia, inundațiile din China și India provocând daune de peste 40 miliarde de dolari. În SUA, uraganele și incendiile record au provocat pierderi de aproximativ 60 de miliarde de dolari. Autorii analizei subliniază însă că prețul real al calamităților climatice din acest an a fost de fapt mult mai mare, deoarece majoritatea pierderilor nu erau acoperite de asigurare.

Un sezon musonic neobișnuit a fost asociat cu unele dintre cele mai devastatoare furtuni din Asia, unde au fost înregistrate unele dintre cele mai mari pierderi. În câteva luni, inundațiile puternice din India au dus la peste 2.000 de decese, cu milioane de oameni strămutați din casele lor. Valoarea pierderilor asigurate este estimată la 10 miliarde de dolari.

China a pierdut mai puține vieți din cauza inundațiilor, însă a suferit daune financiare mult mai mari: aproximativ 32 miliarde de dolari în perioada iunie-octombrie a acestui an.

În timp ce acestea au fost dezastre cu efect lent, într-un timp mai lung, unele evenimente au provocat pagube uriașe într-o perioadă scurtă de timp. De exemplu, ciclonul Amphan a lovit Golful Bengal în luna mai și a provocat pierderi estimate la 13 miliarde de dolari în doar câteva zile.

În Africa, roiuri masive de lăcuste au distrus culturile și vegetația, pagubele fiind estimate la 8,5 miliarde de dolari. ONU a explicat că tot schimbările climatice reprezintă cauza – au generat ploi neobișnuit de abundente în Orientul Mijlociu și sudul Africii care, în ultimii ani, au contribuit la dezvoltarea roiurilor de lăcuste.

Europa a fost puternic lovită de furtuna Ciara, care a străbătut în februarie Irlanda, Marea Britanie și alte câteva țări. 14 vieți au fost pierdute, iar daunele s-au ridicat la 2,7 miliarde de dolari.

europa schimbari climatice inundatii

Însă au avut loc și evenimente meteorologice extreme al căror preț nu s-a tradus în dolari, ci în vieți omenești. De exemplu, inundațiile din Sudanul de Sud nu au fost printre cele mai costisitoare în termeni financiari, însă au avut un impact uriaș, ucigând 138 de oameni și distrugând recoltele pe tot anul 2020.

Oamenii de știință cred că influența schimbărilor climatice asupra evenimentelor meteo extreme este foarte mare și va continua să crească.

„Am văzut toate aceste efecte în urma încălzirii globale a temperaturii medii cu numai 1 grad Celsius, subliniind relația sensibilă dintre condițiile medii și extreme”, a declarat Dr Sarah Perkins-Kirkpatrick, de la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea New South Wales din Australia, potrivit BBC. „Din păcate, ne putem aștepta ca tot mai mulți ani să semene cu 2020 – sau mai rău – pe măsură ce temperaturile globale cresc și mai mult.”

2021 aduce și o undă de optimism că liderii politici ar putea fi la un pas de a lua măsuri care ar putea ajuta lumea să evite cele mai grave efecte ale temperaturilor în creștere.

„Este vital ca 2021 să deschidă o nouă eră pentru a încetini această schimbare climatică”, a declarat Kat Kramer, autorul raportului Christian Aid.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii