Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Costurile energiei regenerabile vor scădea cu 40% în următorii doi ani

Un nou raport lansat de Asociația Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) are vești deosebit de bune pentru viitorul energiei regenerabile. Costurile vor scădea cu 40% în următorii doi ani, principalele descreșteri vor fi în sectorul panourilor fotovoltaice, dar și în biomasă, microhidrocentralele, instalații geotermale și parcuri eoliene onshore.

renewable-energy-costs-40-percent-2-537x358

În ultimii ani, între 2010 și 2014, costul panourilor solare au scăzut cu aproape 50%. Între timp, în piețe precum Franța, Germania și Australia costul energie fotovoltaice este deja sub cel al prețului din rețeaua de energie electrică. Și aceste costuri sunt gata să scadă în continuare. Alte forme de energie regenerabilă sunt, de asemenea, la fel de competitive. Potrivit Renew Economy, costul mediu al energiei eoliene variază de la 0,06 dolari / kWh în China și Asia la 0,09 dolari / kWh în Africa. America de Nord are, de asemenea, proiecte eoliene competitive, cu un cost mediu de 0,07 dolari / kWh, iar unele la nivelul de 0,04 dolari / kWh.

Chiar și reprezentanții unor țări mari exportatoare de petrol și gaze recunosc creșterea competitivității energiei regenerabile, în ciuda prețurilor din ce în ce mai mici la petrol. Ahmed al Adaba Jabber, ministrul de stat în guvenul Emiratelor Arabe Unite,  a declarat la o conferință organizată de IRENA în Abu Dhabi că exită deja o concurență reală făcută de sectorul solar surselor tradiționale de energie. „Dacă avem curajul și oportunitatea de a spune da modurilor de gândire diferite, ar putea avea un viitor mai bun” a spus Jabber.

Adnan Amin, director-general al IRENA, a explicat că beneficiile surselor de energie regenerabilă trebuie să fie implementate printr-o acțiune comună la nivel global. „Niciodată nu a fost mai eficient din punct de vedere economic să evităm schimbările climatice periculoase, să creăm locuri de muncă, să reducem dependența de combustibilii fosili și să ne asigurăm un viitor bazat pe energii regenerabile. Însă acest lucru necesită o informare corectă a publicului larg privind prețul scăzut al energiilor regenerabile, încetarea acordării de subvenții pentru combustibilii fosili și sprijinirea dezvoltării infrastructurii de transport pentru tranziția către energia regenerabilă la nivel mondial”, a spus Amin.

Citește și:

Europa pierde bani din proasta amplasare a fermelor solare și eoliene

Investițiile în regenerabile în 2014, aproape de nivelul istoric

spot_img

Ultimele știri