Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Costurile mari de judecata ii pazesc pe poluatori de procese

ONG-urile si comunitatile britanice care vor sa dea in judecata poluatorii sunt impiedicate sa faca acest lucru de costurile ridicate ale proceselor, multe companii ramanand nepedepsite pentru dezastrele ecologice produse, se arata intr-un raport al unei comisii ONU, citat de ”The Ecologist”.

Conform Conventiei de la Aarhus, semnata de Marea Britanie in 1998, oamenilor nu ar trebui sa le fie refuzat dreptul de a aduce in fata justitiei poluatorii din cauza riscurilor financiare mari pe care le-ar implica pierderea proceselor.

Un grup de activisti s-au adresat Comisiei ONU de veghere a aplicarii Conventiei de la Aarhus, acuzand nerespectarea prevederilor acesteia. Aceasta a decis sa solicite Marii Britanii sa modifice legislatia, astfel incat ONG-urilor si persoanelor fizice sa le fie mai usor sa actioneze in instanta poluatorii.

Dreptatea costa

Recent, Societatea britanica pentru conservarea mediului marin a fost nevoita sa renunte la planurile de a da in judecata o companie care deversase deseuri toxice langa Newcastle, de teama ca ar putea avea sume foarte mari de platit daca pierde procesul.

Activistii au mai dat exemplul unui barbat care s-a opus in instanta aprobarii date unei firme de ciment pentru a deschide o instalatie de ardere a cauciucurilor. Barbatul, care se temea ca aceasta va afecta sanatatea comunitatii locale, a pierdut contestatia si a fost nevoit sa plateasca cheltuieli de judecata de 80.000 de lire sterline.

In urma prezentarii acestor cazuri, comisia ONU a cerut Marii Britanii sa ia masuri pentru a indeparta sau reduce barierele financiare din calea accesului la justitie.

Victorie pentru ecologisti

O coalitie formata din mai multe grupuri ecologiste, printre care Friends of Earth si WWF, care au facut lobby pentru inlesnirea accesului la justitie in cazul proceselor pe probleme de mediu, au salutat decizia comisiei.

Activistii care au adus cazul in atentia ONU au precizat ca decizia acesteia „schimba regulile jocului pentru oricine vrea sa isi apere drepturile de mediu”.
 

spot_img

Ultimele știri