Cotidianul: Calutii de mare, reprodusi la Vama Veche

in Biodiversitate 9 January 2008 328 Views

ONG Mare Nostrum si Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" au lansat un proiect de conservare a biodiversitatii marine in aria protejata 2 Mai – Vama Veche.

Traind la adincimi mici, calutii de mare sint vinati cu predilectie de turisti Proiectul, in valoare de 70.000 de euro, este finantat din bugetul CE prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria, PHARE CBC 2005, a declarat pentru Cotidianul Andreea Burnescu, seful proiectului din partea Mare Nostrum. Obiectivul programului este de a reface efectivele de caluti de mare, specie care, dupa anii ’60, din cauza reducerii drastice a cimpurilor cu iarba de mare, si-a redus populatiile, fiind declarata, la nivelul intregului bazin al Marii Negre, amenintata cu disparitia.

In cadrul Institutului "Grigore Antipa" se va incerca reproducerea artificiala a calutului de mare, crearea unei "maternitati" pentru cresterea puietului obtinut si apoi eliberarea acestuia in mare. Specialistii de la "Grigore Antipa" ne-au spus ca exemplarele care se vor reproduce in laborator vor fi luate din rezervatie. Calutii de mare traiesc la adincimi mici, de 5-15 metri, acolo unde ajung razele soarelui. Tocmai de aceea se afla in pericol, turistii fiind tentati sa-i ia ca suvenir.

Vietuitoarea marina masoara maximum 12 cm lungime, pare o figura de sah colorata in brun-roscat pe o parte si mai albicioasa pe cealalta. Inoata incet, in pozitie verticala. Calutul de mare traieste cu perechea aleasa toata viata si are un mod ciudat de a-si aduce urmasii pe lume. In lunile mai-iulie, femela isi leapada icrele in punga masculului, unde sint fecundate.

Dupa doua-trei saptamini, puii sint revarsati in apa marii. Calutul de mare isi poate schimba culoarea corpului pentru a se adapta mediului inconjurator si a se feri de dusmani, iar in perioada de reproducere capata o culoare aurie.Acestei vietuitoare i s-au atribuit in vechime insusiri de a vindeca muscatura ciinilor turbati, fiind folosit si impotriva caderii parului.

Acvatoriul de la Vama Veche este singura rezervatie submarina de pe litoral. Infiintata prin Decizia nr. 31/1980 a Consiliului Judetean Constanta, rezervatia "Acvatoriul litoral marin Vama Veche – 2 Mai" a fost confirmata ca arie protejata de Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national, fiind localizata administrativ in comuna Limanu, sat Vama Veche.

In prezent, aria a fost data in custodie Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" din Constanta. Rezervatia are o suprafata de 5.000 de hectare de-a lungul a 7 km de coasta, intre localitatea 2 Mai si granita cu Bulgaria.

Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul

Comentarii

comentarii