Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cotidianul: Speciile fara de care planeta nu ar putea exista

Oamenii de stiinta incearca sa intocmeasca lista cu speciile care, odata disparute, ar afecta cel mai grav omenirea. Planctonul, liliecii, primatele, ciupercile si albinele sunt primele mentionate de cercetatori.

Cinci experti se vor aduna pe 20 noiembrie, in Londra, in cadrul unei dezbateri ce va fixa speciile fara de care planeta nu va supravietui. Pana atunci, fiecare dintre ei si-a expus optiunile pentru “The Guardian”.

Chiar daca unele dintre ele sunt otravitoare si cauzeaza boli ale plantelor si infectii umane, oamenii nu ar exista fara ciuperci. O spune profesorul Lynne Boddy, de la Cardif School of Biosciences, cu precizarea ca majoritatea plantelor iau substante nutritive si apa din sol prin intermediul ciupercilor atasate de radacinile lor. Totodata, ciupercile sunt principalii “gunoieri” ai lumii naturale si constituie o importanta sursa de hrana atat pentru unele animale, cat si pentru oameni.

La fel, ele stau la baza producerii unor “medicamente-minune”, printre care penicilina.

Pe de alta parte, George McGavin, de la Muzeul de Istorie Nationala al Universitatii Oxford, spune ca albinele sunt la randul lor de neinlocuit. Si asta pentru ca “parteneriatul” de 100 de milioane de ani dintre plante si insectele polenizatoare, in special albinele, a dat nastere unei diversitati de specii si a promovat dominatia oamenilor.

Cu toate acestea, planctonul – termen colectiv pentru bacterii, virusuri, microbi asemanatori plantelor si animale mici ce plutesc la mila vantului si a curentilor din ocean – este cel care sta la baza intregii retele de hrana din lume, potrivit profesorului David Thomas, de la Universitatea din Bangor.

Fara lilieci, foarte multe recolte importante din punct de vedere comercial, precum cele de banane sau mango, s-ar prabusi, da verdictul Kate Jones, de la Zoological Society of London, pentru ca insectele consumate de lilieci economisesc milioane de dolari dati pe pesticide. Totodata, liliecii sunt indicatori ai sanatatii generale dintr-un ecosistem, iar monitorizarea populatiilor acestora avertizeaza oamenii de timpuriu in legatura cu eventuale pericole.

Ian Redmond, consultant al proiectului de salvare a maimutelor, spune ca si acestea trebuie protejate ca ochii din cap, nu numai pentru ca impartasesc foarte mult din ADN-ul oamenilor si sunt subiecte fascinante de cercetare, ci mai ales pentru rolul lor ecologic in padurile tropicale si subtropicale. Mai precis, pentru faptul ca habitatele lor absorb carbonul, emanand oxigen, si pompeaza apa in atmosfera prin evapotranspiratie.

spot_img

Ultimele știri