Crapul asiatic, vanat cu sabia de samurai si arcul, pe schiuri nautice, in SUA – VIDEO

in Strategii 4 May 2011 654 Views

Crapul asiatic a devenit inamicul public numarul unu atunci cand ne referim la arealul Marilor Lacuri (The Great Lakes), din America de Nord. Din cauza numarului populatiei de crap asiatic in continua crestere, care pune in pericol viata din diferite ecosisteme, americanii au declansat adevarate sezoane de pescuit si chiar vanatoare a speciei.

In Statele Unite si Canada, crapul asiatic este considerat o specie invadatoare, care ameninta serios viitorul ecosistemelor acvatice, in special pe cel al Marilor Lacuri – Lacul Michigan, Lacul Superior, Lacul Erie, Lacul Ontario si Lacul Huron.

Pentru ca in anii ’90, populatia de crap asiatic a inregistrat o crestere dramatica a populatiei in bazinul raului Mississippi, acesta a fost declarat specie invadatoare, in iulie 2007 de catre Ministerul de Interne al SUA – Actul Lacey.

Desi autoritatile americane au incercat instalarea unor bariere electrice pe Canalul Chicago, crapul asiatic a urcat treptat catre nord, ajungand in apele Marilor Lacuri, unde are un impact negativ clar asupra florei si faunei acvatice din cauza modului sau de viata.

Astfel se explica cum odata cu boom-ul populatiei de crapi asiatici – care au abilitatea de a sari considerabil deasupra apei – au aparut si concursuri inedite de pescuit si vanatoare a acestora. Oameni echipati cu armuri tepoase, gheare ca ale personajului Wolverine din seria X-men si sabii de samurai pornesc la vanatoare de crapi asiatici pe Raul Illinois, potrivit Consiliului de Protejare a Resurselor Naturale din SUA. Iar „vanatoarea“ se face cu ajutorul schiurilor nautice.

Grupul de "ninja-vanatori" de crapi este hotarat sa duca o lupta nemiloasa impotriva acestor daunatori, cunoscuti pentru faptul ca deseori sar din apa lovind persoanele din barci.

„Vanatorii de crap se opun vehement avansarii crapului asiatic, crapului zburator, crapului argintiu si novacului in amonte pe Raul Illinois. Daca acest lucru se permite, pestii vor ajunge inevitabil in Marile Lacuri“, a declarat unul dintre vanatori, citat de treehugger.com.

„Ne pasa foarte mult de ecosistemul natural de pe raul Illinois si vrem sa il conservam. Pentru ca nu mai exista biban de pescuit am decis sa scapam de acest daunator. Lasand la o parte „vanatoarea cu arcul“, inventata de noi pentru prinderea crapului asiatic, am reusit sa cream un nou mod de a pescui“, a precizat unul dintre pescarii inovatori.

 

Sursa foto: heartlandillinois.com

Bogdan Tupilat
 

Comentarii

comentarii