Studiu: crema de plaja devine toxica in contact cu clorul din apa si cu razele soarelui

În aceste zile caniculare, un nou studiu pune sub semnul întrebării vizitele la ștrand: se pare că loțiunea de plajă devine toxică în contact cu clorul din apă și cu razele ultraviolete.

Studiu: crema de plajă devine toxică în contact cu clorul din apă și razele soarelui

Oamenii de știință de la Facultatea de Chimie de la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova au descoperit că clorul, folosit deseori pentru a dezinfecta apa din piscine și bazine, descompune crema de plajă în substanțe potențial periculoase. În urma expunerii la apa cu clor și a razelor ultraviolete uneori pot rezulta disfuncții renale și hepatice, precum și tulburări ale sistemului nervos.

Mai exact, ingredientul care se descompune se numește avobenzone și se găsește în cele mai multe dintre produsele de protecție solară de pe piață și este cel mai popular filtru UV din lume. A fost patentat în 1973, iar în 1988 a fost aprobat de către Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite.  În prezent, acest ingredient este folosit într-o gamă largă de produse, cum ar fi creme, rujuri și alte cosmetice.

„Pe baza experimentelor putem concluziona că un produs sigur, în general, se transformă în apă și formează produse periculoase. În ciuda faptului că nu există profiluri precise din punct de vedere toxicologic pentru cele mai cunoscute produse, știm că acetilbenzenii și fenolii, în special cei corinzi, sunt destul de toxici”, a spus chimistul Albert Lebedev, unul dintre autorii proiectului.

Studiu: crema de plajă devine toxică în contact cu clorul din apă și razele soarelui

Oamenii de știință caută acum o alternativă sigură pentru avobenzone, care să nu se descompună atunci când este expusă la clor și la razele ultraviolete.

„Studierea transformării oricărui produs foarte popular este foarte importantă, pentru că deseori se dovedește mult mai toxic și mai periculos decât produsul care l-a precedat pe acesta. Pe baza unor astfel de cercetări s-ar putea obține restricționarea sau chiar interdicția unui produs și, astfel, păstrarea sănătății a milioane de persoane”, a mai spus Lebedev.

spot_img

Ultimele știri