Creștere cu 25% a clădirilor certificate la nivelul întregii țări

În 2017, focusul jucătorilor din piață de real estate se va muta și mai mult de la obținerea de beneficii economice imediate (marketing, atragerea de chiriași) la construirea unor proiecte de calitate foarte bună, capabile să remodeleze deopotrivă peisajul urban și atitudinea față de sustenabilitate, potrivit estimărilor făcute de reprezentanții BuildGreen, companie de consultanță în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România.

Clădiri certificate

Potrivit datelor publice, în 2016, peste 30 de mari proprietăți comerciale (birouri, retail și industrial) din România au obținut un certificat internațional de sustenabilitate. Pentru 2017, compania estimează o creștere de 25% a numărului de proiecte certificate la nivelul întregii țări, respectiv o creștere de 30% a portofoliului companiei.

Schimbări pozitive la nivelul cererii

De asemenea, în 2016, cererea pentru soluții de dezvoltare și certificare sustenabilă a clădirilor a cunoscut o evoluție majoră. Principalele tendințe identificate la nivelul pieței sunt creșterea spectaculoasă a interesului din partea dezvoltatorilor de retail și semnale pozitive din partea segmentelor industrial și rezidențial, extinderea practicilor “verzi” în afara Capitalei și apariția unui nou tip de client: utilizatorul final.

România are nevoie de 15 miliarde de euro pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor

Schimbarea majoră a anului 2016 o reprezintă însă creșterea ponderii proiectelor de retail în totalul cererii pentru certificarea clădirilor sustenabile, retailul devenind un al doilea motor important de promovare a practicilor sustenabile, alături de clădirile de birouri. În cazul BuildGreen, retailul reprezintă 29% din numărul total de proiecte asistate pentru certificare, respectiv 46% din suprafața totală din portofoliu. Spre comparație, clădirile de birouri domină din punct de vedere numeric (62% din numărul total de proiecte), dar totalizează o suprafață mai mică (41% din portofoliul exprimat în m2).

Anul trecut am primit tot mai multe solicitări pentru certificarea clădirilor deținute și ocupate de companii al căror obiect principal de activitate diferă de dezvoltarea imobiliară – și avem deja în derulare 3 astfel de proiecte”, a declarat Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.

Segmentele de industrial și rezidențial arată și ele semne de creștere, atingând în 2016 o pondere de aproximativ 13% în suprafața totală certificată.

Peste 2,7 milioane de metri pătrați certificați

În 2016, BuildGreen a semnat contracte de consultanță pentru 33 noi proiecte, atât din România, cât și din Cehia, Slovacia și Croația. Noile contracte reprezintă o creștere cu 67% a numărului de proiecte din portofoliului BuildGreen.

În ce privește suprafața cumulată a proiectelor certificate sau asistate pentru obținerea certificări verzi, aceasta a înregistrat o creștere de peste 100% față de sfârșitul anului 2015. Astfel, dacă la finele anului 2015 suprafața cumulată a proprietăților asistate pentru certificare de către BuildGreen era de circa 1,2 milioane metri pătrați, la finalul anului 2016 această valoare a crescut până la 2,7 milioane metri pătrați.

10 propuneri pentru renovarea sustenabilă a clădirilor din România

Noile contracte includ proiecte de referință pentru piața locală, cum ar fi ansamblul de birouri The Bridge dezvoltat de Forte Partners, turnul de birouri Unirii View construit de investitorul belgian Yves Weerts în centrul capitalei sau clădirea Globalworth Tower deținută de fondul de investiții Globalworth, dar și o serie de proiecte logistice sau industriale deținute de ocupații finali.

Tot în 2016, NEPI a mandatat BuildGreen să gestioneze procesul de certificare care vizează portofoliul deținut de fondul de investiții, atât în România, cât și în alte țări din Europa Centrală și de Est.

 

spot_img

Ultimele știri