Criza climatică crește riscul conflictelor armate

Criza climatică contribuie la intensificarea conflictelor în regiunile vulnerabile ale lumii, conform unui nou studiu care prezice o creștere de 26% a riscului de conflict din cauza schimbărilor climatice până la sfârșitul acestui secol.

Chiar dacă lumea ar reuși să îndeplinească ținta stabilită în cadrul Acordului de la Paris, impactul climei asupra riscului de conflict armat se va dubla, ajungând la 13%.

Cercetătorii au intervievat 11 experți în climă și conflict. Nu există niciun consens privind mecanismele din spatele legăturii între creșterea temperaturilor și migrație, conflicte interetnice, violență și război civil. Însă un lucru este clar: schimbările climatice sporesc riscul de conflicte.

Studiul vine la scurt timp după publicarea Global Peace Index, care avertizează că 971 de milioane de oameni trăiesc în zone care sunt clasificate ca expuse sau foarte expuse la schimbările climatice, iar 400 de milioane dintre acești oameni trăiesc în țări cu „niveluri scăzute de pace”.

Raportul atrage și el atenția asupra faptului că schimbările climatice pot crește în mod indirect șansele unor conflicte violente, deoarece afectează resursele disponibile pentru cetățeni, duc la pierderea unor locuri de muncă și contribuie la migrație forțată.

Același studiu spune că în 2018, impactul violenței asupra economiei globale a ajuns la 14.1 trilioane de dolari în putere de cumpărare, adică peste 11% din activitatea economică a lumii.

Ambele studii confirmă cercetări precedente. Sociologii, geografii și statisticienii au găsit în mod repetat legături între schimbări climatice și conflict, precum și migrație, avertizând că situația se va înrăutăți, relatează Climate News Network.

„De-a lungul acestui secol, schimbările climatice fără precedent vor avea impacturi semnificative… dar este foarte greu să anticipăm dacă schimbările politice legate de criza climatică vor avea, la rândul lor, efecte semnificative asupra conflictului armat.”, menționează autorii în studiu.

Unii experți cred că schimbările climatice din decursul ultimului secol au influențat deja riscul de conflict armat, cu un procent între 2% și 20%.

Ei cred că riscurile ar putea crește dramatic, ținând cont de faptul că regiuni care erau în mod normal fertile vor înfrunta pierderea tot mai deasă a recoltelor, iar orașele aglomerate vor deveni tot mai periculoase pe măsură ce temperaturile extreme și secetele vor forța oamenii să își părăsească terenurile și să migreze înspre zonele urbane.

Impacturile climatice sunt resimțite cel mai puternic de către cei care sunt deja vulnerabili, accentuând problema injustiției și inegalității la nivel global.

spot_img

Ultimele știri