Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cronica Romana: Administratia americana mai acorda doar 24 de ore companiei BP

Guvernul american a autorizat, ieri, compania British Petroleum (BP), sa continue testele asupra putului de petrol din Golful Mexic inca 24 de ore dupa descoperirea unei posibile scurgeri pe fundul marii si dupa emiterea unui ultimatum referitor la ridicarea dispozitivului de astupare, pentru a evita riscul unei fisuri a fundului marii si a unei noi “maree negre” incontrolabile.

“Am autorizat BP sa continue testele de rezistenta inca 24 de ore si ne-am reafirmat pozitia potrivit careia aceste teste nu vor continua decat cu conditia ca BP sa isi respecte obligatiile de a supraveghea in mod riguros orice semn ce ar putea indica faptul ca aceste teste ar putea inrautati situatia”, a anuntat intr-un comunicat amiralul Thad Allen, responsabil din partea administratiei cu operatiunile de lupta impotriva mareei negre.
Anterior, el adresase companiei britanice o somatie de a prezenta un plan alternativ pentru cazul in care dispozitivul de astupare nu va functiona.

“Va ordon sa-mi furnizati o procedura scrisa pentru a putea deschide vana de strangulare cat mai repede posibil fara a avaria putul, daca scurgerea de hidrocarburi in apropierea putului este confirmata”, scria amiralul Allen intr-un mesaj trimis directorului BP, Bob Dudley.

Conotatii politice si financiare

Inlaturarea sau nu a dispozitivului de astupare a putului a creat o veritabila furtuna nu doar intre conducerea BP si Administratia americana, unele voci din SUA acuzandu-i pe britanici ca doresc ca putul sa ramana inchis pana la colmatarea lui definitiva cu beton pentru a nu putea fi cuantificata precis toata cantitatea de petrol scurs in apele Golfului, estimarile fiind foarte laxe, mergand de la 3,5 pana la 4,8 milioane de barili (600.000-800.000 de tone).
 

Ei acuza astfel BP ca isi asuma riscul enorm al formarii unei fisuri mari prin care s-ar scurge in Golful Mexic o cantitate si mai mare de petrol, precum si de gaz metan, cu consecinte catastrofale pentru mediul ambiant. Britanicii neaga aceste acuzatii si afirma ca nu doresc deversarea suplimentara de petrol, care s-ar produce daca ar fi mutat dispozitivul capac, fara ca acest lucru sa fie absolut necesar. In joc se afla, nici mai mult nici mai putin decat supravietuirea BP, ale carei actiuni au pierdut circa jumatate din valoare pe bursele lumii, amenintarea maximala fiind falimentul.

Costurile depoluarii se ridica deja la patru miliarde de dolari, iar oficialii BP recunosc ca sunt inca departe de a putea prevedea nivelul final al devizului. Premierul britanic David Cameron urmeaza sa se intalneasca pentru a doua oara cu presedintele Obama, in scopul de a identifica o solutie “care sa permita functionarea BP ca o companie de dimensiuni rezonabile”. Ramane, insa, de vazut daca acest lucru va fi posibil, mai ales ca si Obama se afla sub enorma presiune a opiniei publice americane, care-l acuza ca a gestionat slab aceasta problema.

spot_img

Ultimele știri