Primul cuib cu șapte pui de barză, sesizat în România din 1990 până acum

in Biodiversitate, Biodiversitate, Impact 17 August 2019 128 Views

În cadrul operațiunii de numărare a berzelor albe din România, prin aplicația „Uite, Barza!”, a fost sesizată o situație foarte rară: un cuib cu șapte pui. De obicei, berzele pot avea între unu și șapte pui, dar este foarte greu pentru un cuplu să îi crească pe toți cu succes. Acesta este primul cuib cu atâția pui, din baza de date a Societății Ornitologice Române (SOR), care există din 1990.

Numărătoarea berzelor albe din România, din 2019, cu ajutorul aplicației „Uite, barza!” s-a încheiat. Datele arată că au fost numărate 6.580 de berze – din care 3.044 sunt adulți – care au fost văzute în 3.206 cuiburi (din care 693 de cuiburi noi). Numai 2.788 au fost validate.

„Pentru a valida un cuib, trebuie ca acesta să fie recenzat pe loc, nu din mașină. Ne-am trezit cu cuiburi aflate la 5 kilometri distanță de locul unde fuseseră introduse, și așa am ajuns la cifra de 2.788 de cuiburi validate. Din acestea, multe au fost recenzate de două sau trei ori, de mai mulți utilizatori. După ce am suprapus intrările dublate sau chiar triplate, am rămas cu un număr de 1.901 cuiburi. Din acestea, 1.105 cuiburi de barză sunt amplasate pe stâlpii de electricitate, iar 626 de cuiburi de pe stâlpi au cuib artificial montat de furnizorii de energie electrică din România”, a explicat Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR.

Suceava, Harghita și Călărași sunt județele cu cele mai multe berze, iar localitatea Siculeni, din județul Harghita, este cea cu cel mai mare număr de cuiburi.

Premiera pentru România, cuibul cu șapte pui, a fost sesizată în satul Horodnic de Sus, din județul Suceava, de către biologul Lucian Fasolă Mătăsaru.

„Berzele pot avea între unu și șapte pui, dar este foarte greu pentru un cuplu să îi crească pe toți cu succes, părinții trebuie să aibă la dispoziție resurse foarte bogate de hrană pentru a-i crește pe toți. Până acum, în baza de date a SOR au mai existat cuiburi cu șase pui, dar acesta este primul cuib în care părinții reușesc să crească șapte”, au transmis cei de la SOR într-un comunicat.

Această situație este foarte rară, eu precizat ei. Un caz asemănător a fost înregistrat anul trecut în Bulgaria.

„Acesta este primul caz cu șapte pui și va trebui să facem un nou update de aplicație. Noi nu avem nici măcar posibilitatea de a introduce șapte pui, nu ne așteptam să se întâmple acest lucru”, a mai spus Ovidiu Bufnilă de la SOR.

 Acum, datele furnizate de utilizatorii aplicației urmează să fie sintetizate, iar specialiștii de la SOR pregătesc statisticile pentru furnizorii de energie electrică din România. Sunt sortate cuiburile care au nevoie de suport de cuib artificial din partea companiilor de distribuție – cele care pun rețeaua electrică în pericol și situațiile în care firele neizolate pun viața berzelor în pericol.

E-Distribuţie Banat instalează pe stâlpi suporturi pentru protejarea cuiburilor de barză

„Toți acești stâlpi sunt acum analizați, iar situația lor va fi livrată de SOR către operatorii de distribuție a energiei electrice din grupurile Enel, CEZ, E-On și Electrica, astfel încât electricienii să poată monta cuiburile artificiale pe stâlpi. Acestea pot fi montate doar până în luna martie, când revin păsările la cuibărit, iar SOR va livra punctele GPS unde se află cuiburile care au nevoie de ajutor”, se mai arată în comunicat.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România, care lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România din 1990.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii