Culturile din sudul Europei s-ar putea reduce cu 50% din cauza schimb─ârilor climatice

in Biodiversitate, Business, Impact, Sol, Studii 18 September 2019 61 Views

Produc┼úia culturilor pe terenuri uscate precum gr├óul, porumbul sau sfecla ro┼čie, dar ╚Öi cre╚Öterea animalelor, s-ar putea reduce la jum─âtate ├«n regiunile sudice ╚Öi mediteraneene ale Europei ├«n 2050 din cauza schimb─ârilor climatice, a avertizat Agen┼úia European─â de Mediu (AEM).

Foto: Rayya Kartal, Sustainably Yours /EEA

Studiul spune c─â adaptarea la schimb─ârile climatice trebuie s─â fie o prioritate maxim─â pentru sectorul agricol al Uniunii Europene, dac─â dorim s─â ├«mbun─ât─â╚Ťim rezisten╚Ťa la evenimente extreme, precum secetele, valurile de c─âldur─â ╚Öi inunda╚Ťiile.

“Noi recoduri sunt stabilite ├«n ├«ntreaga lume din cauza schimb─ârilor climatice, iar efectele adverse ale acestei schimb─âri afecteaz─â deja produc╚Ťia agricol─â ├«n Europa, ├«n special ├«n sud. ├Än ciuda unor progrese, trebuie s─â se fac─â mult mai multe pentru adaptarea sectorului ├«n sine, ├«n special la nivel de ferm─â, iar politicile viitoare ale UE trebuie s─â fie concepute ├«ntr-un mod care s─â faciliteze ╚Öi s─â accelereze tranzi╚Ťia la noi tipuri de culturi “, spune ├«ntr-un comunicat de pres─â Hans Bruyninckx, director executiv al AEM, organism comunitar cu sediul la Copenhaga. .

├Äntr-un raport care a avut ca referin┼ú─â proiec┼úiile emisiilor ridicate de gaze cu efect de ser─â, agen┼úia european─â avertizeaz─â c─â veniturile agricole ├«n 2050 vor ├«nregistra ”o reducere substan┼úial─â”, care se va traduce printr-o sc─âdere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1% ├«n medie, dar cu varia┼úii semnificative la nivel regional pe continentul european.

├Äntr-un scenariu similar, se estimeaz─â c─â valoarea terenurilor agricole vor sc─âdea ├«n unele p─âr╚Ťi din sudul Europei cu peste 80% p├ón─â ├«n 2100, ceea ce ar putea duce la abandonarea terenurilor.

Totu┼či, schimb─ârile climatice ar putea avea efecte pozitive prin aceea c─â sezonul agricol s-ar putea prelungi, ├«ndeosebi ├«n nordul Europei, ├«ns─â reversul medaliei este c─â se vor intensifica fenomenele meteo extreme, care se vor traduce prin recolte mai slabe ┼či o cre┼čtere a costurilor de produc┼úie.

Totodat─â, AEM subliniaz─â c─â, de┼či nu exist─â o amenin┼úare alimentar─â ├«n Uniunea European─â, cre┼čterea cererii de alimente la nivel mondial ar putea pune presiune asupra pre┼úurilor ├«n urm─âtoarele decenii.

Majoritatea ţărilor din UE au strategii de adaptare, însă doar câteva includ măsuri specifice pentru sectorul agricol, cu toate că acesta ar trebui să aibă prioritate.

Agricultura genereaz─â circa 10% din emisiile de gaze cu efect de ser─â ├«n UE, iar suprafe┼úele cultivate reprezint─â 40% din ├«ntregul teritoriu. ├Än sectoarele agricol ┼či alimentar lucreaz─â peste 44 de milioane de europeni.

”┼×i comportamentul consumatorilor trebuie s─â se schimbe. Modific─âri ├«n diet─â, reducerea consumului de carne ┼či sc─âderea risipei de alimente vor contribui la diminuarea suplimentar─â (a emisiilor de gaze cu efect de ser─â)”, se men┼úioneaz─â ├«n raport. 

Comentarii

comentarii