Cum afecteaza jucariile mediul și sanatatea copiilor

in EcoLIFESTYLE 13 July 2016 646 Views

Unele jucării, în special cele din plastic, sunt responsabile de poluarea din aer și din apă pentru că eliberează toxine, uneori pentru 1.000 de ani sau chiar mai mult. De aceea, jucăriile din lemn sau cele eco reprezintă oricând o variantă mult mai bună.

juc─ârii plastic

Plasticul, printre care ╚Öi juc─âriile, constituie 80% din tot gunoiul care se g─âse╚Öte ├«n ocean. Procentul e alarmant, ╚Ťin├ónd cont c─â sunt peste 72.000 de tipuri de chimicale folosite pentru a produce mai multe tipuri de plastic.

├Än juc─âriile pentru copii sunt folosite mai multe substan╚Ťe periculoase, at├ót pentru mediu, c├ót mai ales pentru s─ân─âtatea celor mici.

Printre acestea se num─âr─â:

  • cadmiu, un metal toxic care provoac─â dificult─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ťare;
  • antinomiu, un metal care poate declan╚Öa cancerul;
  • ftala╚Ťi, care ├«mpiedic─â dezvoltarea fizic─â.

Aceste chimicale sunt folosite, de cele mai multe ori, ca s─â fac─â plasticul mai flexibil.

Vopseaua cu un con╚Ťinut ridicat de plumb este folosit─â la fabricarea juc─âriilor pentru c─â este rezistent─â la coroziune, asigur─â juc─âriilor durabilitate ╚Öi un aspect nou mai mult timp. ├Äns─â┬áplumbul poate cauza copiilor afec╚Ťiuni ale sistemului nervos, afect├ónd vorbirea ╚Öi capacitatea de ├«n╚Ťelegere sau poate ataca organele interne.

Juc─âriile cu baterii

Acestea sunt de două ori mai periculoase din punctul de vedere al poluării din cauza bateriilor care nu pot fi reciclate. De cele mai multe ori, bateriile nu sunt predate în centrele de colectare, ci sunt aruncate la gunoi, timp în care se scurg în mediul înconjurător metale grele sau chimicale.

Cele mai periculoase componente ale bateriilor sunt dioxinul ╚Öi benzenul, ambele cunoscute ca av├ónd efect cancerigen asupra oamenilor ╚Öi care au direct─â leg─âtur─â cu malforma╚Ťiile la na╚Ötere, unele boli ale sistemului nervos ╚Öi deregl─âri hormonale.

Cum sunt copiii afecta╚Ťi de juc─âriile din plastic

Copiii au un risc mai mare de a suferi din cauza chimicalelor din juc─ârii pentru c─â:

  • Sunt mici, a╚Öa c─â substan╚Ťele chimice ajung rapid la sistemul lor nervos ╚Öi se concentreaz─â ├«n organele lor mult mai repede.
  • Din moment ce creierul ╚Öi alte organe ╚Öi p─âr╚Ťi ale corpului sunt ├«nc─â ├«n dezvoltare, o concentra╚Ťie mai mare a acestor substan╚Ťe poate cauza mult mai mult r─âu dec├ót ├«ntr-un organism dezvoltat.
  • Copiii care au v├órste mici sunt foarte curio╚Öi ╚Öi bag─â orice ├«n gur─â, a╚Öa ca toxinele din plastic pot fi ingerate foarte u╚Öor.

Cum po╚Ťi s─â reduci poluarea cauzat─â de juc─âriile din plastic

├Än primul r├ónd, nu mai cump─âra juc─ârii din plastic, dec├ót dac─â eticheta precizeaz─â c─â pot fi reciclate. Dac─â nu sunt men╚Ťionate materialele din care sunt fabricate, nu le mai cump─âra.

Pe etichet─â ar trebui s─â po╚Ťi citi c─ârei categorii de v├órst─â i se potrive╚Öte juc─âria respectiv─â, dac─â exist─â substan╚Ťe chimice sau piese care se pot sparge, ce termen de valabilitate au (bateriile din juc─ârii expir─â) ╚Öi alte avertismente.

Juc─âriile din lemn sunt o variant─â mai bun─â┬ápentru c─â sunt prietenoase cu mediul, rezist─â mai mult dec├ót plasticul, nu au nevoie de baterii ╚Öi ├«ncurajeaz─â copiii s─â-╚Öi foloseasc─â imagina╚Ťia.

Desigur, atunci c├ónd copilul t─âu s-a plictisit de juc─ârii, cea mai bun─â op╚Ťiune este s─â le donezi. ├Än Bucure╚Öti exist─â mai multe locuri prin intermediul c─ârora po╚Ťi g─âsi al╚Ťi beneficiari pentru juc─âriile din plastic, printre care Magazinul caritabil Social XChange, site-ul imparte.ro, SOS Satele Copiilor, Salva╚Ťi Copiii.

Comentarii

comentarii