Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cum a ajuns brebul in Delta Dunarii

Agenții ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au făcut o descoperire care a pus pe jar autoritățile de mediu din județul Tulcea.

Zilele trecute, agenții ecologi ai ARBDD au găsit, în vecinătatea unei ferme piscicole din Maliuc blana proaspăt jupuită a unui breb, animal arhaic dispărut de pe teritoriul țării noastre de aproximativ două sute de ani. Respectivul animal este cunoscut în lumea cercetătorilor și sub numele de castor european, dar diferă substanțial de castorul american atât ca dimensiune, cât și ca mod de viață. "Derulăm împreună cu specialiștii ARBDD și cei ai Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării investigații pentru a afla cum a ajuns brebul în Deltă și mai ales să aflăm cine la-a omorât și a recuperat blana acestuia", a afirmat Costel Ifrim, prim-comisar al Comisariatului Gărzii de Mediu din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Brebul domina Dobrogea, acum un mileniu

Un studiu realizat recent de specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării arată că: „în urmă cu circa o mie de ani, în nord-vestul Dobrogei existau păduri întinse, iar brebul trăia în număr mare în preajma lacurilor sau a pâraielor liniștite din zonă, în păduri rar frecventate de om, dar nu era întâlnit în Delta Dunării și în albia fluvială".

Cercetătorii susțin că acest animal rozător de talie mare este un construtor iscusit de baraje în albiile râurilor mici, unde își organizează vizuina în maluri, iar intrarea în adăpost de sub apă o maschează cu crengi, pentru a nu fi descoperită. Spre deosebire de castorul american, brebul nu construiește adăpost de tip colibă pe malul apei, dar devorează vegetația din pădurile limitrofe albiilor de râu și e capabil să toace cu dantura specifică arbori de esență moale cu diametru de până la 30 de centimetri. Oamenii de știință pun dispariția acestui animal de pe teritoriul României și a majorității țărilor europene pe seama vânătorilor, care capturau brebul pentru carnea lui foarte gustoasă și pentru blana deosebit de valoroasă.

Citeste mai mult pe romanialibera.ro
 

spot_img

Ultimele știri