Cum ajută inteligenţa artificială diminuarea deceselor la pasări în parcurile eoliene

in Biodiversitate 14 March 2021 87 Views

Energia regenerabilă este în prezent cea mai ieftină energie de pe planetă. Țările de pe tot globul trec de la combustibili fosili distructivi la turbine eoliene, energie solară, mai prietenoase cu mediul. 

Foto: Timusic Photographs-Unsplash

În ciuda faptului că este una dintre cele mai bune surse de energie regenerabilă, turbinele eoliene au fost criticate pe motiv că ucid populațiile de păsări native. Este o critică validă – cercetările au arătat că ciocnirea de palele turbinei ucide păsările, deși la un nivel seminificativ mai scăzut decât o fac centralele cu combustibil fosil, scrie IFL Science.

În încercarea de a minimiza impactul ecologic al turbinelor eoliene, un nou sistem de camere inteligente dezvoltat de IdentiFlight detectează prezența păsărilor, identifică dacă acestea sunt pe cale de dispariție și oprește lamele care se rotesc înainte de impact.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Applied Ecology, amplasarea unui astfel de sistem în apropierea unei turbine eoliene a dus la o scădere a mortalității vulturilor cu 82%, fapt ce sugerează că sistemele de camere ar putea avea un efect drastic asupra salvării speciilor de păsări protejate.

“Coliziunile aviare cu palele turbinei au fost o preocupare îndelungată în industria eoliană. Tehnologia de detectare a păsărilor IdentiFlight a fost dezvoltată pentru a aborda această problemă și a promova coexistența cu succes a vieții sălbatice aviare și a energiei eoliene”, a declarat Ben Quinn, vicepreședinte senior la IdentiFlight, într-o declarație.

“Avem acum dovezi concludente că IdentiFlight poate fi utilizat ca soluție de atenuare și minimizare pentru proiectele eoliene actuale și viitoare.”

Sistemul funcționează folosind un turn cu o cameră video care este plasat în așa fel încât să acopere mai multe turbine eoliene din vecinătatea sa și care poate detecta și urmări speciile de păsări protejate prestabilite. Folosind senzori optici, turnurile identifică păsările care zboară și utilizează inteligența artificială pentru a determina traiectoria și viteza acestora, ajustând mișcarea turbinelor în consecință. IdentiFlight susține că sistemul lor detectează specii protejate de la până la 1 kilometru distanță.

IdentiFlight speră acum că sistemul lor și sisteme similare pot fi implementate pe scară largă pentru a salva și mai mult speciile aviare protejate. Cu toate acestea, poate fi o pastilă dificil de înghițit pentru multe companii de energie. Un sistem Identiflight care percepe o taxă de instalare de 150.000 decdolari plus o taxă de întreținere de 8.000 de dolari pe an, conform analizei costurilor Bat Drone Shield.

Citeşte şi:

Studiu. Activitatea oamenilor obligă animalele să parcurgă distanțe mai mari chiar cu 70% ca să supraviețuiască
Premieră: Un pescăruș comun în America de Nord, observat în București

Comentarii

comentarii